Într-un moment de mare încărcătură emoţională pentru toată lumea, Raed Arafat a răbufnit. La ieşirea din Spitalul Matei Balş, după incendiul devastator de vineri dimineaţă, coordonatorul DSU s-a răstit la unul dintre jurnalişti. Acesta fusese întrebat cum a fost posibil ca ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ să se repete.
În urma incendiului de la Matei Balş, unde sunt trataţi pacienţi infectaţi cu COVID-19, patru persoane au murit şi alte 102 au fost transferate la alte spitale din Bucureşti. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, iar pentru moment nu se cunoaşte cauza tragediei.
Aşa cum era de aşteptat, Raed Arafat a sosit de urgenţă la unitatea medicală, însă întrebat de unul dintre jurnalişti cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva după incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, şeful DSU şi-a pierdut cumpătul.
„Dacă ați venit să urlați la noi, aici intervenția v-am explicat. Urlați dumneavoastră. Este revoltă în capul dvs. Până vedem care este situația… Lăsați situația până o să vină pompierii să vă spună care e motivul. V-am dat toate detaliile. Ultimul control aici a fost în noiembrie 2020. Tonul dumneavoastră…”, a spus nervos Raed Arafat.
În acest moment, focul a fost lichidat, a mai declarat acesta.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]“La acest moment, intervenţia este finalizată, incendiul este lichidat. Nu mai avem persoane de evacuat, în afară de cele patru persoane decedate. Nu mai avem alte persoane în stare critică, decât cei care au avut Covid, că aici vorbim de un pavilion Covid şi care au fost transportaţi.
Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, din partea ISU Bucureşti, care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri de la pompieri”.
Conform lui Raed Arafat, primul apel la 112 a fost făcut vineri dimineaţă, la ora 5:05, iar primul echipaj a sosit la Matei Balş la 5:14. În urma alarmei, aproape 100 de medici şi asistenţi au fost mobilizaţi. Clădirea construită în 1953 fusese modernizată, avea toate avizele necesare, iar cel mai recent control a avut loc la final de 2020.
Desigur, a fost deschis un dosar penal în rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Fostul manager al Insitutului, Adrian Streinu Cercel, a afirmat că starea pacienţilor internaţi în cele patru saloane era medie spre severă, motiv pentru care erau intubaţi.
“Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a declarat Streinu-Cercel.