Editorial Alin Buzărin. Hărțuirea sexuală în lumina corectitudinii politice

Alin Buzărin 23.02.2021, 16:04
Editorial Alin Buzărin. Hărțuirea sexuală în lumina corectitudinii politice

”Libertatea” de marți abordează amplu un subiect nu doar la modă, ci și existent, real, omniprezent. Hărțuirea sexuală e mereu printre noi și îmbracă diverse forme. Priviri, gesturi, acțiuni. Există o hărțuire sexuală grosolană, cu vorbe deșucheate, aluzii străvezii și libidinoșenii incontestabile. Dar există și altfel de hărțuire sexuală. Mai aluzivă, mai cu perdea, care tot hărțuire e, chiar dacă la alt nivel.

De la grobian la doct

Cei de la ”Libertatea” nișează cumva tema și aleg doar acele aspecte ale hărțuirii desfășurate în mediul universitar. Arealul doct presupune aluzii pretabile la spațiile academice, exclude bădărănia, impune un mod de comportament la nivel înalt. Nu hărțuieși o studentă eminentă ca pe tanti Aglaia de la țesătorie. Și nici hărțuitorul nu mai e nea Gheorghe cu bască și cu scobitoarea în colțul gurii, născut parcă să râgâie aluziv și usturoiat în urechea potențialelor victime, ci un ”academiat”, cum se spunea în lumea interbelică. Un ins instruit, cult, care chiar și atunci când se apucă să hărțuiască, nu e ghiolban de-a dreptul, ci are nuanțe.

Cifre

Ca orice subiect de presă, tema e incompletă fără cifre. Ele vin de la specialiști, în urma unor meticuloase studii, nu sunt adunate după ureche. Aflăm așadar că pe parcursul evoluției lor academice, aproape o treime dintre studente au fost victime ale hărțuirii sexuale. Prea puține sunt cele care au fost înghesuite brutal prin cotloane, multora dintre victime li s-au făcut doar aluzii, glumițe, li s-a sugerat ceva fără să li se spună pe șleau ce și cum. Ceea ce tot hărțuire se numește. Trimiterea vagă că domnișoara ar putea primi o notă mai mare dacă zâmbește într-un anumit fel, e hărțuire în toată regula, iar corectituduinea politică cronică de care suferă societatea nu așteaptă mâini băgate sub fustă pentru a defini hărțuirea, se mulțumește și cu lucruri mult mai lipsite de evidență.

Egalitarism?

Mai aflăm din studiile specialiștilor că peste 90 la sută dintre hărțuitori sunt bărbați, ceea ce înseamnă că încă avem cutume despre viața sexuală, suntem nepermis de tradiționaliști, de rămași în urmă. Păi unde e egalitarismul? Ce societate e aceea în care doar bărbații hărțuiesc, iar hărțuite sunt doar femeile? Ar trebui ca procentele să fie aproape egale, abia atunci am putea spune că ne îndreptăm către desăvârșirea menirii corporatismului milenarist! A fost o glumă, firește…

Hărțuirea sexuală în lumina corectitudinii politice
Hărțuirea sexuală în lumina corectitudinii politice

Limba de șarpe

În același material din ”Libertatea” o studentă povestește cu indignare, , la adăpostul anonimatului, cum a fost ea hărțuită de către un libidinos cadru universitar, rămas, firește, la fel de anonim. Fata narează că perversul cu doctorat, într-un cadru instituțional, adică în incita facultății, la o activitate didactică (laborator, seminar, sau cam așa ceva) și-a permis să facă aluzii la faptul că ea, îmbrăcată în blugi scurți, avea pe fiecare coapsă câte un tatuaj, reprezentând un șarpe așezat vertical, cu limba scoasă și îndreptată în sus. Spre ce parte anatomică a domnișoarei, nu e absolut deloc greu de imaginat. Asta a fost și aluzia nepotrivită a ”academiatului”. Și în asta a constat și vulgarul, penalul și condamnabilul act de hărțuire!

Ce spune legea?

Legea spune că acțiunea domnului profesor se numește hărțuire, deși a fost doar o glumă. Proastă, firește, vulgară, dar glumă. Dar oare legea spune că domnișoara n-ar trebui să vină la facultate în blugi scurți (îi știți, desigur, fetele tinere îi poartă abundent vara, iar minusculele obiecte vestimentare se caracterizează prin aceea că de regulă pânza buzunarului e mai lungă decât cracul în sine). Că domnișoara ar trebui să lase expunerea tatuajului cu limba de șarpe pe post de indicator către Nirvana personală în seama momentelor de intimitate, iar la școală să încerce să afișeze o ținută decentă? E mai gravă oare gluma profesorului decât apariția seminudă a fetei în spațiul universitar? Blugii scurți și limba de șarpe nu sunt și ei o formă de hărțuire?

Alegații de om bătrân

Iubitorii corectitudinii politice și sociale vor răspunde răspicat, chiar agresiv, că nu! Iar dacă le pui la îndoială principiile, fie n-ai înțeles nimic din regulile mileniului trei, în care de fapt nici nu meriți să trăiești, fie în mintea ta se fac alegații de om bătrân, cu testosteronul pe terminate, care poate deveni oricând un potențial hărțuitor, gata imediat să glumească aluziv la următoarea limbă de șarpe care-i va cădea sub ochi. Urât, foarte urât!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...