Hărțuirea reprezintă o gravă problemă a societății fiind reglementată prin mai multe acte normative la nivel mondial. Hărțuirea la locul de muncă la rândul său este o faptă antisocială și este pedepsită prin lege. În cazul în care angajatorii nu iau măsuri cu privire la acest lucru, riscă amenzi uriașe.
Hărțuirea poate îmbrăca mai multe forme începând cu cea sexuală și continuând cu cea morală sau psihologică. Cu toții am avut de-a face cu astfel de cazuri de-a lungul vieții indiferent dacă am fost noi victime sau pur și simplu am fost martori ale unor astfel de scene. Stresul face și el parte din categoria hărțuirii în cadrul unui loc de muncă, iar companiile care nu iau măsuri în această privință precum și cele care nu își tratează angajații în mod egal.
Discriminarea are loc uneori încă de la stadiul de recrutare și în anumite locuri face parte din ordinea zilei la birou. Atât Codul Penal cât și Codul Muncii dar și Legea 202/2002 prevăd discriminarea la locul de muncă și egalitatea între bărbați și femei în sfera muncii și tot prin ele sunt definite hărțuirea sub diverse forme. Mai multe legi nu înseamnă întotdeauna mai bine, potrivit proverbului ” ce e mult, strică”.
Deși doar în legislația națională sunt trei acte normative care prevăd discriminarea și hărțuirea la locul de muncă, acest lucru nu înseamnă o protecție mai mare.
Din contră, utilizarea mai multor legi în același domeniu poate creea confuzie atât pentru angajatori cât și pentru angajați. Un exemplu este redat de către stresul și epuizarea fizică, fiind considerate forme ale hărțuirii morale la locul de muncă, angajatorii riscând o amendă de până la 200.000 de lei în acest caz.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Discriminarea, o altă problemă majoră, se manifestă pe criterii de sex, naționalitate, etnie, handicap dar și status social. Atât discriminarea în sine cât și concedierea pe criterii discriminatorii sunt interzise. Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a primit o amendă de 11.000 de lei pentru că a utilizat ca și criteriu de recrutare vârsta, pentru o poziție de controlor de trafic aerian, un criteriu destul de des întâlnit printre angajatorii din România.
Angajatorii sunt obligați prin lege să ofere potențialilor angajați șanse egale, indiferent de rasa, naționalitatea, etnia, sexul, religia sau orientarea politică a acestora. Companiile sunt obligate să recurgă la măsuri de ordine interioară pentru a preveni și combate hărțuirea la locul de muncă. Una dintre soluții reprezintă informarea continuă a tuturor angajaților cu privire la drepturile și obligațiile lor.