EDITORIAL Alin Buzărin. Guvernul Cîțu taie voucherele de vacanță, dar lasă neatins sporul de praf?

Alin Buzărin 16.02.2021, 19:59
EDITORIAL Alin Buzărin. Guvernul Cîțu taie voucherele de vacanță, dar lasă neatins sporul de praf?

Vor fi eliminate eliminate gratuitățile studenților pe tren, dar nu se va renunța la niște sume absurde, pe care mii de bugetari le încasează de decenii, fără să facă nimic anume pentru ele?

E zel mare la tăieri, se taie de oriunde, profund nepopular, iar legendara coadă a pisicii e în pericol mare de a fi retezată și ea, după legendarul model brevetat de Hagi Tudose. După ce în campania electorală eminențele liberalo-useristo-plusiste băteau câmpii despre creșteri ale pensiilor cu 40 la sută, acum pensiile îngheață brusc. Normal, pe frigul ăsta, ce nu îngheață! Iar milioanele de pensionari ar trebui să se bucure că le au și așa, înghețate, că dacă vine căldura s-ar putea chiar să scadă! Sau pot scădea chiar și fără dezgheț, pentru că știm de la fizica gimnazială că la frig corpurile se contractă, li se micșorează dimensiunile!

Sărăcea țara de la vouchere?

Se taie, cu aceleași unelte ascuțite, voucherele de vacanță. Care nu doar că mai salvau buzunarele milioanelor de bugetari (parcă, totuși, prea mulți!), dar mai suflau și nițel aer în plămânii subțiați de pandemie ai Turismului. Dacă avea vouchere, omul trebuia să le folosească, nu i se dădeau banii pe ele dacă rămâneau nefolosite.

Și le putea utiliza doar în țară, nu putea să facă burta mare cu ele la cantinele bulgărești all-inclusive și nici la tavernele grecești. Iar operatorii din Turism se puteau bizui pe milioanele de posesori de vouchere. Așa, fără vouchere, românul stă frumușel acasă, nu scoate el bani din buzunar să se ducă în vacanță, că n-are de unde!

Guvernul Citu taie voucherele de vacanta, dar lasa neatins sporul de praf?
Bancnote lei

Cu Nașu` la drum

Se taie și gratuitățile studenților pe calea ferată, iar asta înseamnă că se va reînființa strămoșeasca instituție a Nașului, a controlorului de tren, în buzunarul căruia s-au strecurat decenii la rând milioane bancnote soioase.

Cum navetiști nu mai sunt, pentru că nu mai sunt fabrici, cum studenții nu vor mai merge cu trenul, pentru că nu vor mai avea gratuitate, se vor închide probabil și alte linii de tren, după zecile de rute care au fost abandonate deja în împărăția bălăriilor. Nu-i nimic, se va găsi oricând cineva care să fure șinele și să le vândă la fier vechi!

Praf și confidențialitate

În schimb, la Palatul Parlamentului, angajații (nu aleșii neamului, ci aceia din aparatul administrativ, de întreținere a monstruoasei clădiri) primesc de ani și ani, odată cu leafa, spor de praf. Ce praf o fi în Dealul Spirii? Și de unde? Că praful rezultat în urma dărâmării bisericilor și a elegantelor case din cartierul Uranus s-a risipit demult..

După cum unii angajați bugetari din sectoarele de vipușcă și caschetă încasează lunar sporuri de confidențialitate. Adică matale ești polițist sau militar, deții anumite secrete și mai iei niște bani pe lângă leafă ca să nu divulgi inamicului unde e popota, câte becuri are semaforul sau unde se țin în cazarmă niște arme care au fost folosite și la Stalingrad, și la Oarba de Mureș! Păi de-aia ești militar, să-ți ții gura, că doar ai jurat asta cu mâna pe drapel!

Ridicolul spor de calculator

Cel mai absurd spor care se acordă în sistemul bugetar românesc este cel de calculator. Sau, sub alte denumiri fanteziste, de antenă sau de radiații. Cu așa ceva se putea jongla în urmă cu un sfert de veac, când încă mai funcționau teorii că de la ecranul monitorului te poți îmbolnăvi, te poți tâmpi pe vecie sau poți chiar muri. Astăzi, chestia cu calculatorul e povestea cu cocoșul roșu, n-o mai crede nimeni, dar Statul continuă să o plătească docil.

Ești bugetar, primești spor că stai în fața tastaturii, că-ți pui viața în pericol ca să deschizi fișiere și să dai printuri! E ca și cum pe vremuri, tovarășa Filofteia, funcționara cu coc din Epoca de Aur ar fi luat spor de indigo, spor de cafele, spor de dosar cu șină sau spor de ciorapi cu bandă șui cu dungă la spate!

Depinde de unde tai

Astea sunt sumele absurde, ilogice și nemeritate pe care Guvernul Cîțu trebuie să le reteze. Lunar se scurg miliarde de lei pe niște nimicuri legiferate în epoci anacronice, revolute, demult și pe vecie apuse. Gaura neagră din buget de-acolo vine, de la funcționarul recompensat suplimentar pentru că dă Enter, nu de la studentul care se suie în tren și nici de la cetățeanul care muncește un an și vrea să stea și el trei-patru zile cu familia la mare, într-un hotel de două stele. Că mai mult oricum nu-i ajungeau voucherele!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...