Economistul rus Vladimir Mau, acuzat într-un caz de fraudă „la scară largă”. Avea legături strânse cu factorii de decizie de la Moscova

Elena Avramescu 01.07.2022, 07:26
Economistul rus Vladimir Mau, acuzat într-un caz de fraudă „la scară largă”. Avea legături strânse cu factorii de decizie de la Moscova

Economistul rus Vladimir Mau a fost acuzat de fraudă „pe o scară deosebit de mare”, a declarat joi Ministerul de Interne, într-un șoc pentru elita academică și economică a Rusiei. Acesta a spus că a fost acuzat de deturnare de fonduri de la institutul unde este rector, ca parte a unui caz mai amplu care implică un alt academic de top și un fost ministru adjunct al Educației.

Vladimir Mau era membru al consiliului de administrație al Gazprom

Mau, în vârstă de 62 de ani, este un liberal economic cu legături strânse cu factorii de decizie de top și membru al consiliului de administrație al gigantului energetic rus Gazprom. A apărut frecvent în grupurile de experți la Forumul de la Sankt Petersburg, evenimentul anual de prezentare al afacerilor și finanțelor din Rusia și a fost asociat cu regretatul Yegor Gaidar, care a implementat reformele economice „terapie de șoc” în Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991.

Un tribunal din Moscova l-a plasat pe Mau în arest la domiciliu, joi până pe 7 august, pentru presupusa delapidare a 21 de milioane de ruble (400.000 de dolari) de la institut, a declarat agenția de presă RIA. Avocatul său, Alexey Dudnik, a declarat că va face recurs la arestul la domiciliu. Interfax, o altă agenție de presă, l-a citat pe Mau spunând că acuzațiile sunt absurde.

Într-o postare șocată pe rețelele de socializare, politologul Ekaterina Shulman și-a exprimat solidaritatea cu Mau, scriind: „Dragă Vladimir Alexandrovici, la ce am ajuns?”

Ministerul de Interne a declarat că anchetatorii anticorupție au efectuat percheziții la casele lui Mau și ale angajaților institutului său, Academia Prezidențială Rusă de Economie Națională și Administrație Publică.

Ministerul a spus că acuzațiile fac parte dintr-un caz mai larg în care Marina Rakova, un fost ministru adjunct al Educației, și Serghei Zuev, care, la fel ca Mau, a fost rector al unui institut academic important, au fost arestați anterior.

Personalitățile opoziției au criticat cazul ca fiind cel mai recent episod dintr-o campanie de lungă durată a Kremlinului de a exercita controlul asupra sferei educaționale a Rusiei și de a anula libertățile academice.

Economistul rus Vladimir Mau, acuzat intr-un caz de frauda
Economistul rus Vladimir Mau

Inflația din Rusia în 2022 este de 14,5%

Banca centrală a Rusiei va continua să reducă dobânzile pentru a limita profunzimea contracției economice în acest an, deoarece inflația va fi mai mică decât se credea anterior.

Peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, declanșând sancțiuni occidentale drastice, inclusiv înghețarea parțială a rezervelor rusești. Prognoza medie a celor 15 analiști intervievați la sfârșitul lunii iunie sugera că economia Rusiei era pe cale să se reducă cu 7,1% în acest an. Un sondaj similar din mai prezisese o scădere de 7,6%.

Prognozele analiștilor se îmbunătățesc treptat, pe măsură ce oficialii își revizuiesc perspectivele și apar statistici noi. Un consilier prezidențial a declarat în mai că economia se va contracta cu cel mult 5% în 2022. Cu doar o lună înainte, Ministerul Economiei a spus că produsul intern brut ar putea scădea cu peste 12%, în ceea ce ar fi fost cea mai mare contracție de la mijlocul anilor 1990.

Rubla este de așteptat să slăbească în următoarele luni, după ce a atins un maxim de peste șapte ani de 50 pentru dolar la sfârșitul lunii iunie, datorită unui excedent record de cont curent din cauza prețurilor ridicate la exporturile de mărfuri ale Rusiei și a unei scăderi a importurilor.

Inflația, una dintre preocupările cheie în rândul gospodăriilor rusești, este de așteptat să accelereze la 14,5%, de la 8,4% în 2021, potrivit unui sondaj, sub așteptările de luna trecută de o creștere anuală a prețurilor de consum cu 16,4%. O scădere a așteptărilor inflaționiste ar putea oferi băncii centrale posibilitatea de a reduce în continuare dobânzile pentru a oferi împrumuturi mai ieftine economiei eșuate.

În ianuarie, înainte de conflictul din Ucraina, analiștii se așteptau în medie ca economia să crească cu 2,5%, cu inflația la sfârșitul anului de 5,5%. Rusia vizează inflația la 4%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...