Banca Centrală a Rusiei solicită interzicerea emiterea, minarea și circulația criptomonedelor. Care este motivul

Beatrice Dumitru 20.01.2022, 17:43
Banca Centrală a Rusiei solicită interzicerea emiterea, minarea și circulația criptomonedelor. Care este motivul

Banca Rusiei vrea să interzică emiterea, minarea și circulația criptomonedelor în țară pentru a atenua pericolele cauzate de proliferarea acestora, a afirmat Autoritatea de Reglementare într-un raport. Astfel, Banca Rusiei propune introducerea unei serii de modificări în legislație.

Motivul pentru care Rusia vrea să interzică exploatarea criptomonedelor

În decembrie 2021, președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că Banca Centrală s-a opus utilizării infrastructurii financiare a Rusiei pentru tranzacțiile cu criptomonede. În iunie 2021, ea a numit cripto activele drept cea mai periculoasă strategie de investiții.

Tot în decembrie anul trecut, vicepreședintele Autorității de Reglementare Vladimir Chistiukhin a declarat că Banca Rusiei intenționează să legifereze regulile de circulație a criptomonedelor, dar a menționat că instituția nu vede un loc pentru criptomoneda pe piața financiară rusă.

Banca Centrală a Rusiei solicită interzicerea emiterea, minarea și circulația criptomonedelor. Care este motivul
Banca Rusiei, decizii în legătură cu exploatarea criptomonedelor.

De aceea, Banca Rusiei propune introducerea unei serii de modificări în legislație, în special, „pentru a reduce amenințările cauzate de proliferarea criptomonedelor”.

Se propune introducerea unei interdicții privind emiterea și (sau) organizarea emisiunii, organizarea circulației cripto-monedelor (inclusiv prin cripto-schimbare, platforme P2P) pe teritoriul Federației Ruse și stabilirea răspunderii pentru încălcarea acestei interdicții”, spune Autoritatea de Reglementare în raport, citată de agenția TASS.

Interzicerea exploatării criptomonedelor, cea mai bună soluție

De asemenea, se propune stabilirea răspunderii pentru încălcarea interdicției legale privind utilizarea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru bunuri, lucrări și servicii vândute și cumpărate de persoane juridice și persoane fizice, rezidente în Federația Rusă.

Se propune introducerea unei interdicții privind investițiile de către instituțiile financiare în criptomonede și instrumente financiare aferente, precum și cu privire la utilizarea intermediarilor financiari ruși și a infrastructurii financiare a Rusiei pentru a efectua tranzacții cu criptomonede și stabilirea răspunderii pentru încălcarea acestei interdicții”, a precizat Banca Rusiei.

Autoritatea de reglementare consideră că interzicerea exploatării criptomonedelor în Rusia ar fi cea mai bună soluție.

Moscova a fost ani de zile împotriva criptomonedelor, susținând că acestea ar putea fi folosite pentru spălarea banilor sau pentru finanţarea terorismului. În cele din urmă, în anul 2020 le-a oferit statut legal, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...