Cum vede George Soros conflictul din Ucraina. „Ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial”

Beatrice Dumitru 25.05.2022, 12:35
Cum vede George Soros conflictul din Ucraina. „Ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial”

Războiul din Ucraina lansat de Moscova pe 24 februarie a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a stârnit temeri privind cea mai serioasă confruntare dintre Rusia și Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Miliardarul George Soros este de părere că invazia Rusiei ar putea fi începetul unui alt război mondial. „Civilizația ar putea să nu supraviețuiască”, a spus acesta.

Avertismentul lui George Soros

George Soros, în vârstă de 91 de ani, care și-a câștigat faima pariind împotriva lirei sterline în 1992, a prezentat războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample dintre societățile deschise și societățile închise, precum China și Rusia, care sunt în ascensiune.

Miliardarul a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial, așa că cea mai bună modalitate de a păstra civilizația liberă ar fi ca Occidentul să învingă forțele președintelui Vladimir Putin.

Cum vede George Soros conflictul din Ucraina. „Ar putea fi începutul celui de-al Treilea Război Mondial”
Razboiul din Ucraina a intrat în cea de-a patra lună.

Este posibil ca invazia Rusiei să fie începutul celui de-al Treilea Război Mondial, iar civilizația noastră s-ar putea să nu-i supraviețuiască. Cea mai bună și poate singura modalitate de a ne păstra civilizația este să-l învingem pe Putin cât mai curând posibil. Aceasta este concluzia”, a spus Soros la Forumul de la Davos, potrivit unui text al discursului său publicat de biroul său și preluat de Reuters.

„Nu se poate avea încredere în Vladimir Putin”

George Soros a mai spus că Vladimir Putin, care susține că „operațiunea specială” din Ucraina decurge conform planului și va atinge toate obiectivele Kremlinului, crede acum că lansarea războiului a fost o greșeală și se pregătește să negocieze o încetare a focului.

Dar încetarea focului este de neatins pentru că nu se poate avea încredere în Putin. Cu cât devine mai slab, cu atât devine mai imprevizibil”, a afirmat miliardarul.

Acesta este de părere că Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că președintele rus ar putea opri gazul rusesc, care în prezent reprezintă aproximativ 40% din nevoile Europei, „când îl va durea cu adevărat”.

Vladimir Putin susține că Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia prin extinderea NATO și că Moscova a trebuit să apere persoanele vorbitoare de limbă rusă de persecuția Kievului.

Nu pot prezice rezultatul, dar Ucraina are cu siguranță o șansă să câștige războiul”, a spus Soros.

„China și Rusia, cele mai mari amenințări pentru societatea deschisă”

George Soros a prezentat Rusia, de departe cea mai mare țară din lume după suprafață, și China, a doua cea mai mare economie a lumii, drept membrii pricipali ai unui grup de „societăți închise” în ascensiune, în care individul este subordonat statului.

Regimurile represive sunt acum în ascensiune, iar societățile deschise sunt sub asediu. Astăzi, China și Rusia reprezintă cele mai mari amenințări pentru societatea deschisă”, a adăugat miliardarul.

Soros l-a criticat și pe președintele chinez Xi Jinping pentru strategia „zero-COVID” spunând că a eșuat și a dus Shanghaiul în „pragul rebeliunii deschise”. De asemenea, el i-a numit pe liderii Rusiei și Chinei „dictatori”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...