EXCLUSIV

Eclipsă parțială de soare, un fenomen rar și greu de anticipat. Adrian Șonka: „Ultima oară a fost acum un an și cel mai probabil o să mai fie peste 7 ani”

Gabriela del Pupo 25.10.2022, 13:10
Eclipsă parțială de soare, un fenomen rar și greu de anticipat. Adrian Șonka: „Ultima oară a fost acum un an și cel mai probabil o să mai fie peste 7 ani”

Astăzi, pasionații de fenomene astronomice au ocazia să observe o eclipsă de Soare care va fi vizibilă ca parțială din România. Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar, avertizează Observatorul Astronomic. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare. Astrologul Adrian Șonka spune că fenomenul nu este ușor de anticipat ceea ce face ca evenimentul de astăzi să fie extrem de important pentru specialiști.

„Nu există din câțiva în câțiva ani. Este neregulată periodicitatea”

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, după cum se vede în harta de mai jos.Specialiștii avertizează să nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. Eclipsa poate fi observată și fără instrumente astronomice, sunt suficiente instrumente precum un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare, sau un ecran de sticlă colorat. De asemenea pe piață se găsesc și ochelari de eclipsă.

„Ultima oară a fost acum un an și cel mai probabil o să mai fie peste 7 ani, dar nu există din câțiva în câțiva ani. Este neregulată periodicitatea eclipselor.”, spune Adrian Șonka.

De ce sunt necesare măsurile de protecție?

Astrologul a precizat că instrumentele sau obiectele folosite ca măsuri de protecție fac parte din arsenalul pe care ar trebui să îl folosim și în observarea soarelui zilnic. Timpul alocat pentru observarea acestui fenomen face diferența în luarea de măsuri suplimentare, iar ochelarii de soare nu sunt suficienți  pentru observarea fenomenului timp de aproape o două ore.

„Ori de câte ori te uiți la Soare ai nevoie să pui ceva la ochi, ați văzut și când mergi pe stradă ai nevoie de ei. Dacă te uiți direct în el ai nevoie de filtru de sudură întunecat, de ochelari de eclipsă, de filtre speciale. Nu cu ochelari de soare, aceia sunt eficienți doar pe stradă. Mai bine nu te uiți decât să regreți că te-ai uitat, este un sfat valabil pentru orice lumină foarte strălucitoare.” a mai spus Adrian Șonka.

Observatorul Astronomic ne sfătuiește să privim Soarele din 5 în 5 minute și vom vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...