Eclipsa de soare 2022. La ce oră se vede în România

Ana Anitoiu 24.10.2022, 21:53
Eclipsa de soare 2022. La ce oră se vede în România

Eclipsa parțială de soare 2022 va putea fi văzută, marți, 25 octombrie, pe tot teritoriul României, potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, care au precizat la ce oră poate fi observată aceasta.

Specialiștii, avertisment pentru cei care vor să vadă eclipsa de soare

Specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București au emis un avertisment pentru cei care vor să vadă eclipsa de soare. Potrivit acestora, trebuie să fie folosit în mod obligatoriu un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare, sau filtre speciale ce se găsesc de vânzare în magazinele specializate.

„Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”, au transmis specialiștii de la Observatorul Astronomic.

Eclipsa de soare 2022. La ce ora se vede in Romania
Expertii astronomi au transmis la ce ora va putea fi vazuta eclipsa de soare

La ce oră se vede în România eclipsa de soare 2022

Eclipsa parțială de soare va putea fi observată de pe tot teritoriul țării, acoperirea Soarelui fiind între 33% și 44%. Experții astronomi au precizat că zonele de unde fenomenul se va putea vedea mai bine sunt din nord-estul țării.

Fenomenul va începe în momente diferite, dar nu la diferențe foarte mari, în funcție de zona geografică. Cel mai devreme, eclipsa va începe în nord-vestul României, la ora 12:20, iar cel mai târziu, în sud-estul teritoriului, la ora 12:28.

Când se va înregistra maximul eclipsei. La ce oră va începe fenomenul în București

În nord-vestul țării, eclipsa parțială de soare va avea o durată de două ore și 18 minute, în timp ce în partea de nord-est, aceasta va dura două ore și 26 de minute.

Totodată, maximul eclipsei parțiale de soare se va înregistra la ore diferite, însă cu diferențe de doar câteva minute. De exemplu, în Capitală, eclipsa va începe la ora 12:26 și se va încheia la 14:49, maximul ei fiind la ora 13:38, când va avea o acoperire de 38%.

Cea mai mare acoperire a acestei eclipse parțiale se soare va putea fi văzută din centrul Rusiei. Acolo, Luna va acoperi soarele în proporție de aproximativ 82%, conform specialiștilor de la Observatorul Astronomic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...