Estimare UE. Până la 80% din populație a avut COVID-19

Beatrice Dumitru 28.04.2022, 17:58
Estimare UE. Până la 80% din populație a avut COVID-19

Uniunea Europeană a intrat în faza post-urgență a pandemiei de coronavirus, după ce numărul cazurilor și a deceselor asociate cu COVID-19 au scăzut, însă îndeamnă guvernele să facă presiuni pentru imunizare persoanelor nevaccinate, mai ales a copiilor. Mai mult de jumătate din populația blocului comunitar a fost infectată cu coronavirus.

Mai mult de jumătate din populația UE, infectată cu COVID-19

În pregătirea pentru această fază mai puțin acută, guvernele Uniunii Europene ar trebui să intensifice imunizările copiilor împotriva coronavirusului, au declarat oficiali europeni, adăugând că se fac planuri pentru dezvoltarea unor antivirale.

UE a intrat în această fază post-urgență în care nu mai este necesară raportarea în masă a cazurilor, deoarece estimează că între 60% și 80% din populația blocului comunitar a fost infectată cu COVID-19 de la începutul pandemiei, în martie 2020.

UE estimează că până la 80% din populație a avut COVID
Pandemia de coronavirus a durat doi ani.

„Se estimează că între 60% și 80% din populația UE a avut până acum COVID”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, potrivit Reuters.

Pot apărea noi valuri de COVID-19

Agenția de sănătate publică a UE a declarat că numărul cazurile raportate au acoperit până acum aproximativ 30% din populația europeană, dar dacă s-ar adăuga infecțiile neraportate, cazurile ar putea ajunge până la 350 de milioane, aproximativ 77% din populația europeană.

Dar este posibil să apară noi valuri de COVID-19, deoarece se așteaptă ca virusul să sufere mutații și, prin urmare, țările ar trebui să aibă în vigoare planuri pentru a trece din nou la modul de urgență și ar trebui să intensifice vaccinările, a precizat Comisia Europeană.

Într-un document care subliniază strategia pentru faza de post-urgență a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele să continue să facă presiuni pentru imunizarea celor nevaccinați, în special a copiilor, înainte de începerea noului an școlar din toamnă.

Ratele de imunizare sunt sub 15% în rândul copiilor cu vârste între 5 și 9 ani, cea mai tânără grupă de vârstă pentru care vaccinurile COVID-19 au fost autorizate în Europa, față de 70% cât este procentul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, potrivit documentului.

UE sprijină dezvoltarea antiviralelor și a vaccinurilor

Comisia a mai spus că ar putea sprijini dezvoltarea de noi medicamente împotriva COVID-19, în special antivirale care sunt mai ușor de depozitat și administrat.

UE va explora posibilitățile de a sprijini proiecte care vizează dezvoltarea antiviralelor”, se arată în comunicat.

De asemenea, executivul UE a mai spus că va lucra pentru a sprijini dezvoltarea următoarei generații de vaccinuri COVID-19, care să ofere o protecție mai robustă și mai de durată împotriva infecției sau transmiterii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...