Dreptul de vot ar putea fi extins și pentru tinerii între 16 – 18 ani. Proiect inițiat de studenți

Ana Anitoiu 01.04.2022, 17:39
Dreptul de vot ar putea fi extins și pentru tinerii între 16 – 18 ani. Proiect inițiat de studenți

Dreptul de vot ar putea fi extins în România și pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, la alegerile locale şi europarlamentare. Un proiect în acest sens a fost propus de un grup de studenți de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Inițiativa legislativă a fost prezentată la Parlament, vineri, de către deputatul neafiliat Alexandru Cociş.

Dreptul de vot, extins ca să cuprindă și adolescenții de 16 – 18 ani

Deputatul Alexandru Cociș a declarat că această propunere a pornit ca o iniţiativă civică în urma unui eveniment la care a participat. Mai exact, o dezbatere organizată de studenții de la Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, la care au fost prezenți parlamentari şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret.

Alexandru Cociș a spus că după ce a avut consultări cu mai mulți specialiști în domeniu a ajuns la concluzia că ar fi posibilă o astfel de inițiativă legislativă, care să treacă, nu să rămână blocată de „bariera constituțională”.

„Partea despre constituţionalitate o vom discuta pe parcurs, am fost convins că se poate, am documentat împreună fenomenul, am scris împreună draftul de iniţiativă şi motivaţia şi ne pregătim să depunem acest proiect de lege”, a spus Alexandru Cociş.

Dreptul de vot ar putea fi extins si pentru tinerii intre 16 - 18 ani
Proiect pentru reducerea varstei de vot in Romania, prezentat in Parlament. Foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Motivul pentru care tinerii de 16 – 18 ani ar trebui să aibă drept de vot

De asemenea, deputatul neafiliat a explicat că motivul pentru care tinerii de 16 – 18 ani ar trebui să aibă drept de vot, la alegerile locale şi europarlamentare, este că altfel, adolescenții nu sunt ofertați politic cu proiecte şi programe ce să corespundă nevoilor şi aspiraţiilor pe care le au.

„Dacă această categorie a tinerilor nu are dreptul de vot, automat nu va fi ofertată politic. Pentru că partidele politice se uită pe statistici, pe prezenţă la vot, pe grupuri de vârstă, pe cât de active sunt acele grupuri de vârstă din punct de vedere politic şi dacă nu aveţi voi, cei între 16-18 ani, dreptul de vot, nu veţi fi ofertaţi politic cu proiecte şi programe politice care corespund nevoilor şi dorinţelor aşteptărilor voastre.

Ce este sigur şi nu cred că pot fi aduse foarte multe contraargumente aici este că nu sunteţi corect ofertaţi politic, aproape deloc, pentru că nu puteţi înclina balanţa rezultatului politic, atât timp cât nu aveţi această putere”, a spus deputatul.

Alexandru Cociş a mai spus că sunt 400.000 de tineri, astfel că numărul este semnificativ pentru a fi luat în seamă de politicieni, în special de candidații la alegerile locale. Dacă adolescenții de 16 – 18 ani au drept de vot, candidații la primărie, consiliul local sau cel județean vor face o ofertă politică și pentru ei.

Un student la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, Vlad Măntoiu, care se numără printre inițiatorii proiectului, a argumentat la rândul lui că în România, minorii au dreptul la muncă de la vârsta de 16 ani și plătesc impozite dacă se angajează. Tânărul a adăugat că în ciuda acestui fapt, ei nu au niciun cuvânt de spus, pentru că nu au și dreptul la vot. Astfel, în opinia lui, este vorba despre o discriminare.

„În plus, după 16 ani, conform Codului Penal, răspund penal potrivit legii, adică sunt priviţi din punct de vedere al legii exact ca un adult, încă un plus pentru care aceştia ar trebui să voteze (…). Ar trebui să reducem vârsta de vot la 16 ani, pentru alegerile locale şi europarlamentare, pentru că deocamdată doar atât ne permite Constituţia, fără un referendum”, a spus studentul.

Inițiatorii proiectului au atras atenția că în unele țări din Europa au fost luate deja astfel de măsuri pentru reducerea vârstei de vot pentru tineri. Printre acestea se numără Austria, Estonia, Germania, Malta, Norvegia și Scoția.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...