Domeniul în care se caută zeci de mii de angajaţi. E o creştere spectaculoasă în România

Iancu Andreea 04.05.2022, 10:54
Domeniul în care se caută zeci de mii de angajaţi. E o creştere spectaculoasă în România

Debutul pandemiei, în urmă cu doi ani de zile, a generat un gol în sectorul angajărilor, multe dintre posturile care ar fi trebuit scoase la concurs, atât la stat cât și la privat, fiind sistate. În timp ce majoritatea companiilor își economiseau resursele, altele erau nevoite să renunțe la personal, astfel că mulți angajați s-au văzut în postura de a fi disponibilizați. Acum, economia începe să revină treptat, deși e afectată de situația din Ucraina, iar zeci de mii de angajați sunt așteptați să se bucure de posturile dintr-un domeniu care are nevoie de forță de muncă. Creșterea este spectaculoasă.

Care este domeniul în care este nevoie de zeci de mii de angajați. Oportunitate importantă pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă

Pandemia a făcut ca mulți români să își piardă locul de muncă, după ce multe firme au fost afectate de lockdown. Angajatorii și-au redus activitatea, personalul sau chiar au ajuns în situația de a pune lacătul pe firmă în cei doi ani în care efectele situației epidemiologice s-au resimțit din greu. În ultimele săptămâni, în ciuda problemelor globale cauzate de invazia din Ucraina, piața muncii începe să își revină. 

Câteva zeci de mii de angajați sunt așteptați să ocupe locurile de muncă din domeniul care are mare nevoie de un suflu proaspăt. Acesta este și printre cele mai afectate sectoare din perioada lockdown-ului, angajatorii din HoReCa petrecând luni bune cu localurile și unitățile de cazare închise. Peste 11.000 de locuri de muncă din țară și străinătate oferă oportunități de angajare în această perioadă.

Domeniul în care se caută zeci de mii de angajați
Domeniul ospitalității, în căutare de noi angajați

Creșteri impresionante de locuri de muncă în sectorul HoReCa

Numărul joburilor din industria ospitalității, din martie și până în prezent, au crescut cu 153%, față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care perioada estivală se află abia la început. Din data de 9 martie, când au fost eliminate restricțiile Covid-19, companiile HoReCa au scos zeci de mii de locuri de muncă la concurs, sectorul ajungând în top pe locul al doilea la cele mai căutate oferte de angajare, după Retail.

Pe de altă parte, se remarcă un interes al patronilor din HoReCa de a angaja personal. Rapoartele recente arată că din 9 martie și până astăzi numărul locurilor de muncă a crescut impresionant, cu 153% față de același interval din 2021, fiind totodată cu 22% mai mare față de 2019. Dacă ajungem să comparăm această perioadă cu anul 2020, moment în care lockdown-ul a fost instalat, creșterea remarcată este una spectaculoasă, ce ajunge la un procent de peste 262%, spus specialiștii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...