Doliu imens în lumea muzicală din România. A murit Voicu Enăchescu, era dirijorul Corului de Cameră Preludiu

Cătălina Burghelea 19.11.2022, 14:26
Doliu imens în lumea muzicală din România. A murit Voicu Enăchescu, era dirijorul Corului de Cameră Preludiu

Este doliu uriaș în lumea muzicală din România. S-a stins din viață Voicu Enăchescu, dirijorul Corului de Cameră Preludiu. Artistul s-a născut la 24 mai, în Brănești (județul Dâmbovița), iar de-a lungul carierei sale, a primit mai multe premii. Este cunoscut pentru faptul că a fondat unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din țara noastră.

A murit marele dirijor român Voicu Enăchescu

Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Capitală, avându-i profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu. În 1972, acesta a fondat Corul de Cameră Preludiu, devenind unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din România.

A fondat Corul de Cameră Preludiu

În cei peste 40 de ani de existența, corul dirijat de maestrul Voicu Enăchescu a realizat peste 300 de înregistrări radio și TV, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1500 de concerte în Europa, Asia și SUA, participări la festivaluri de referință. Din 1991, celebrul dirijor era director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, iar din 1998, președinte al Asociației Naționale Corale din România.

Foto Tinerimea Romana
Foto Tinerimea Romana

Premii obținute în cariera sa îndelungată

De-a lungul timpului, Voicu Enăchescu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii, premii pentru cel mai bun dirijor, premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China (2002, 2012), precum și premiul I la Festivalul de Muzică Ortodoxă din Bialystok (Polonia).

Voicu Enăchescu a văzut lumina zilei la data de 24 mai 1943, în localitatea dâmbovițeană Brănești. A studiat la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, unde i-a avut ca profesori și mentori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun sau Constantin Romașcanu. Primii pași spre arta corală i-a făcut în Corul de Copii Radio, devenind fascinat de maestrul dirijor de la acea vreme (Ion Vanica). Așa se face că, la scurt timp, artistul descoperă imensa pasiune pentru dirijatul coral.

S-a bucurat de un succes muzical mondial

De peste patru decenii, Voicu Enăchescu a reușit să impresioneze și să adune un public tot mai numeros în sălile de concerte, unde s-a desfășurat artistic alături de formația sa de suflet – Corul de Cameră Preludiu. Dincolo de funcția de președinte al Asociației Naționale Corale din România, de director artistic al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, dar și de succesul muzical atât local, cât și mondial, el rămâne un artist unic, atașat permanent de corala care i-a îndeplinit dorința în vocație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...