Medvedev amenință direct Europa, după Lavrov: „Războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”

Ana Anitoiu 01.03.2022, 16:32
Medvedev amenință direct Europa, după Lavrov: „Războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care în prezent este vicepreședintele Consiliului de Securitate al țării sale, a amenințat direct Europa, după ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul a fost deranjat de o declarație pe care a făcut-o ministrul francez al Economiei și a precizat că politicienii ar trebui să fie atenți la ce spun.

Ce declarație l-a deranjat pe Medvedev

Mai exact, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat că se va desfășura un război economic şi financiar total împotriva Rusiei după ofensiva din Ucraina. Oficialul a adăugat că raportul de forţe economice şi financiare este complet în favoarea Uniunii Europene, ce acum îşi descoperă puterea economică.

Ministrul francez al Economiei a făcut această declarație în contextul în care una dintre cele mai recente sancțiuni împotriva Moscovei, blocarea activelor în valută din străinătate ale Băncii Centrale a Rusiei, a avut drept consecință luni prăbuşirea cursului rublei.

Mulți ruși au mers la bănci ca să retragă numerar, iar Moscova le-a interzis cetățenilor țării să transfere valută în străinătate şi a obligat exportatorii din Rusia să îşi schimbe o mare parte din venituri în moneda naţională.

Medvedev ameninta direct Europa, dupa Lavrov
Medvedev ameninta direct Europa, pe fondul razboiului din Ucraina

Ce amenințare a făcut Medvedev la adresa Europei

Fostul președinte al Rusiei a fost foarte deranjat de afirmația ministrului francez. Dmitri Medvedev a reacționat, marți, cu o amenințare la adresa Europei.

„Astăzi, un anume ministru francez a spus că au declarat război economic Rusiei. Supravegheaţi-vă limbajul, domnilor! Şi nu uitaţi că în istoria umanităţii războaiele economice s-au transformat adesea în războaie adevărate”, a scris Medvedev pe Twitter.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la afirmația oficialului francez, spunând că sancţiunile împotriva Rusiei sunt „puternic concentrate” şi că acum „toate măştile au căzut”.

Ce amenințare a făcut Serghei Lavrov

Amenințarea fostului președinte rus vine la scurt timp după o alta făcută de ministrul de Externe al Rusiei. Serghei Lavrov a spus că cetățenii Uniunii Europene și structurile ce sunt implicate în furnizarea de arme letale și combustibil forțelor armate ale Ucrainei vor fi responsabili pentru orice consecințe ale unor astfel de acțiuni în contextul „operațiunii militare speciale” ce se află în curs.

„Ei n-ar trebui să greșească în a înțelege gradul de pericol al consecințelor”, a averizat ministrului rus de Extern, care a precizat că Rusia nu va înceta să se preocupe de îndeplinirea intereselor naționale „vitale”, fără să țină cont de sancțiuni,

Serghei Lavrov a mai spus că acțiunile Uniunii Europene și ale statelor care sprijină Ucraina nu vor rămâne „fără răspuns” și că a venit momentul ca țările occidentale să înțeleagă că dominația lor în economia globală este „de mult de domeniul trecutului”.

Lavrov nu a putut participa la ședința ONU ce a avut loc luni la Geneva, pentru că avionul său nu a primit autorizaţie să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene ce a fost închis în totalitate pentru avioanele Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...