Dispozitivul care va înlocui în curând testele PCR. Poate detecta infecţia cu coronavirus în 15 minute

Stan Filon 14.06.2021, 18:16
Dispozitivul care va înlocui în curând testele PCR. Poate detecta infecţia cu coronavirus în 15 minute

Firmele de tehnologie lucrează non-stop la aparate care să detecteze coronavirusul, semn că pandemia de coronavirus va mai rămâne ceva timp pe Pământ. Ultima invenție a cercetătorilor aduce în prim plan un aparat cae poate detecta dacă într-o cameră există un pacient care poartă temutul virus.

A fost inventat dispozitivul care va înlocui în curând testele PCR

Cercetătrii britanici au anunțat că au dezvoltat senzorul COVID. Așa a fost denumit aparatul care poate detecta foarte ușor coronavirusul. Acesta are capacitatea să spună dacă o persoană este sa nu infectată în doar 15 minute,, după cum relatează MSN.com.

Dispozitivul se poate dovedi a fi extrem de util, mai ales că are capacitatea de a testa un număr foarte mare de oameni aflați într-un spațiu închis. El ar putea fi utilizat în sedii de firmă, în aeronave sau în hoteluri și restaurante, la petreceri private.

A fost inventat dispozitivul care va inlocui in curand testele PCR
A fost inventat dispozitivul care va inlocui in curand testele PCR

Poate acționa într-o încăpere cu foarte mulți oameni

Senzorul COVID a fost creat de firma RoboScientific din Cambridgeshire, în Marea Britanie, și folosește senzori care pot detecta un miros distinct care rezultă din modificările chimice apărute la nivelul pielii sau în respirație ca urmare a infectării cu coronavirus.

Baza cercetărilor făcute de britanici reprezintă mirosul provocat de virus în organismul pacientului. Coronavirusul provoacă o modificare a compușilor organici volatili (COV) care alcătuiesc mirosul corpului. Acesta generează o ”amprentă digitală” care nu poate fi detectată de oameni, dar care poate fi detectată de acest dispozitiv atunci când absoarbe mirosul.

Senzorul poate fi montat pe un perete sau pe tavan și este programat să trimită automat rezultatele pozitive, prin SMS sau e-mail, către o anumită persoană.

Are o acuratețe de 98-100%

Cercetările efectuate de London School of Hygiene & Tropical Medicine și Universitatea Durham arată că dispozitivul are o rată de precizie între 98 și 100%. Se pare că acesta este mai precis decât testele rapide și la fel de eficient precum testele PCR.

Pe o perioadă de două zile, senzorii au atins rate de precizie de 100%, dar cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii la scară mai mare pentru a le determina eficacitatea acestui aparat.Spre deosebire de testele rapide și chiar de cele PCR, acest aparat este mult mai scump, însă mult mai eficient atunci când vine vorba de mase de oameni. Un astfel de aparat va costa în jur de 5.000 de lire sterline, după cum au anunțat cercetătorii britanici.

RoboScientific explorează potențialul a două tipuri de dispozitive pentru a permite screening-ul COVID-19 complet automatizat. Experții consideră că aceste aparate vor înlocui testele PCR, deoarece este mai rapid și mai puțin invaziv, pacienții scăpând de acele tampoate introduse în nas sau în gât.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...