Discurs surpriză al președintelui Bulgariei. Cum îi numește pe parlamentarii care au decis ajutorul pentru Ucraina

Beatrice Dumitru 25.12.2022, 19:51
Discurs surpriză al președintelui Bulgariei. Cum îi numește pe parlamentarii care au decis ajutorul pentru Ucraina

Parlamentarii din Bulgaria au aprobat pe 9 decembrie primul pachet de asistență militară al țării pentru Ucraina, care implică o listă clasificată de arme pregătită de guvern, după luni de ceartă pe această problemă în statul balcanic din NATO. Președintele bulgar nu a fost de acord cu această decizie și acum a avut un discurs în care și-a criticat țara.

Președintele Bulgariei, despre ajutorul trimis Ucrainei

Înainte de a aproba pachetul cu armament, Bulgaria, un aliat apropiat al Rusiei de-a lungul istoriei, acceptase să repare echipamentele militare ale Ucrainei la fabricile sale, dar a refuzat să trimită arme direct din cauza opoziției președintelui Rumen Radev și a partidelor politice prietene cu Moscova. O propunere anterioară de a trimite ajutor în luna mai a fost blocată de Partidul Socialist.

Alături de Ungaria, Bulgaria a fost singura țară membră a Uniunii Europene și NATO care a refuzat inițial să ofere arme Ucrainei după ce Vladimir Putin a lansat războiul pe 24 februarie. Rumen Radev, preşedintele prorus al Bulgariei, şi-a dat acordul pentru ca Sofia să livreze Ucrainei arme, muniţii şi echipamente militare, dar și-a criticat țara pentru această decizie și i-a numit pe parlamentarii care au susținut această măsură „belicoși”.

Discurs surpriză al președintelui Bulgariei. Cum îi numește pe parlamentarii care au decis ajutorul pentru Ucraina
Bulgaria ajută Ucraina cu armament.

Din nefericire, belicoșii din parlament au decis în mod covârșitor să acorde asistență militară Ucrainei. Astfel, ei au obligat guvernul provizoriu să încheie un acord cu Ucraina în ceea ce privește această asistență”, a declarat Rumen Radev, citat de Novinite.

Ce nu include pachetul de ajutor pentru Ucraina

Președintele bulgar a susţinut că trimiterea de ajutor militar Ucrainei ar însemna ca Bulgaria să se implice în conflict şi să-l prelungească. De asemenea, acesta a precizat că pachetul trimis Kievului, evaluat la circa zece milioane de euro, nu include avioane, sisteme de apărare aeriană sau tancuri, deoarece acest lucru ar slăbi puterea forțelor armate bulgare. Armata Sofiei dispune în principal de armament de producţie sovietică.

Deşi se păstrează secretul în legătură cu tipurile de arme care vor fi trimise la Kiev, surse militare au declarat că sunt donate tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, cu tehnologie sovietică, pe care Ucraina le foloseşte deja pentru a doborî drone de producţie iraniană, pe care armata rusă le folosește pentru a ținti infrastructura energetică a fostei republici sovietice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...