În cursul zilei de miercuri, în timp ce se desfășurau reuniunile NATO și G7 la București, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba a ținut să precizeze că Ucraina are nevoie urgentă de furnizarea cât mai rapidă a armamentului şi echipamentelor umanitare, din cauza bombardamentelor masive ale Rusiei.
„Le-am mulţumit tuturor statelor reprezentate aici pentru că au transmis că vor fi alături de Ucraina cât va fi necesar. Este un semnal semnificativ pentru noi. Trebuie să fie alături de noi cât va fi nevoie, dar trebuie să ne furnizeze ceea ce avem nevoie imediat ce facem solicitarea”, a spus Dmitro Kuleba, potrivit CNN.
După aceea, ministrul ucrainean de Externe a ținut să aducă mulțumiri pentru toate echipamentele militare, generatoarele de electricitate şi vehiculele blindate pe care NATO şi Uniunea Europeană le furnizează Ucrainei încă de când a început invazia Rusiei în această țară.
„Până acum, nu a vorbit nimeni despre această problemă, cu excepţia noastră. Noi am fost singurii care am evocat această temă. Dar acum va fi discutată, este o discuţie foarte serioasă şi substanţială”, a mai spus Kuleba în momentul în care a fost întrebat dacă există semnale că Statele Unite vor oferi Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot.
Germania a profitat de reuniunea NATO de la Bucureşti și a promis că va furniza Ucrainei nu mai puțin de 350 de generatoare de electricitate, iar Uniunea Europeană are în plan să furnizeze 500 de generatoare şi 2.000 de corturi prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În cursul serii de marți, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat telefonic cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, astfel că i-a promis suplimentarea asistenţei pe termen scurt.
Cu toate acestea, administraţia de la Moscova a emis recent un avertimenst pentru NATO, cerându-i insistent să nu furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot şi să nu trimită personal militar. Acest lucru nu a fost băgat în seamă de către miniştrii de Externe din statele Alianței Nord-Atlantice, care au hotărât să menţină susţinerea militară pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de sisteme antiaeriene suplimentare, dar şi să intensifice asistenţa destinată populaţiei în contextul iernii.
„Uniţi în angajamentul de susţinere a Ucrainei, participanţii au discutat despre situaţia infrastructurii energetice esenţiale din Ucraina, pentru a înţelege mai bine şi a prioritiza cele mai urgente nevoi ale poporului ucrainean şi pentru a coordona eforturile de asistenţă”, a anunţat Preşedinţia germană a Grupului G7.
Reuniunea G7 a adunat mai mult de 20 de miniştri de Externe, aici fiind inclus și cel al Ucrainei, Dmitro Kuleba, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Mondiale.