EXCLUSIV

Salariul minim crește cu 200 de lei, dar banii nu se vor regăsi în calculul pensiei și al indemnizațiilor. Care este explicația  

Livia Ispas 23.05.2022, 14:13
Salariul minim crește cu 200 de lei, dar banii nu se vor regăsi în calculul pensiei și al indemnizațiilor. Care este explicația  

Salariul minim brut pe economie crește, din 1 iunie până la finalul anului, cu 200 de lei, la 2.750 de lei, dar această sumă în plus nu va fi luată în calcul la stabilirea pensiei și a indemnizațiilor.  

Asta pentru că în cazul celor 200 de lei în plus nu se plătește contribuția socială de 25% din salariul brut, iar pentru stabilirea pensiei sunt luate în calcul perioadele în care a fost plătită contribuția de asigurare socială (CAS). 

”Dacă o sumă este exceptată de la plata asigurărilor sociale, nu se va regăsi în calculul pensiei, ulterior. Este însă vorba de o categorie foarte restrânsă de oameni care vor primi acești bani, nu vor plăti contribuție pentru ei, dar nici nu se vor regăsi la calculul pentru pensie”, a declarat pentru impact.ro analistul fiscal Emilian Duca. 

Pentru cei 200 de lei în plus la salariul minim brut pe economie nu se va reține nici contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în valoare de 10%.  

Cum și indemnizația de concediu medical sau indemnizația de creștere a copilului sunt raportate la sumele pentru care se plătește CASS, practic, cei 200 de lei în plus fără taxare nu vor conta în calcularea acestora.  

”Atât timp cât nu se plătesc contribuții de sănătate, suma respectivă nu se regăsește nici într-un beneficiu ulterior”, a mai spus Emilian Duca.  

La cât ajunge salariul minim net sau ”în mână” după plata taxelor și impozitelor 

Statul ia din salariul fiecărui angajat 45%, din care 25% contribuțiile pentru pensii, 10% contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și 10% impozit pe venit.  

În cazul salariului minim, după ce se iau în calcul deducerile personale, la bugetul statului ajunge 41% din această sumă.  

Cum salariul minim brut pe economie este de la 1 ianuarie 2.550 de lei, după reținerea taxelor și impozitelor, salariul net sau ”în mână” pe care îl primește o persoană plătită cu această sumă ajunge la 1.524 de lei, din care s-au scăzut: 

  • 638 de lei contribuțiile pentru pensii (CAS)  
  • 255 de lei contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) 
  • 133 de lei impozit pe venit 
  • la care se adaugă 330 deduceri personale. 

La cei 1.524 de lei, din 1 iunie se vor adăuga 200 de lei.

Trebuie însă spus că majorarea la 2.750 de lei a salariului minim brut pe țară este voluntară, nu obligatorie pentru angajatori și poate fi aplicată angajaților cu contract de muncă oricând în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022. 

Cum se calculează punctajul de pensie 

Potrivit prevederilor legale, valoarea pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie la data stabilirii drepturilor. 

Un politician celebru a spus ca mama sa primeste o pensie de sub 1.000 de lei pe luna

Punctajul mediu anual se determina prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzători stagiului complet de cotizare, prevăzut de lege. 

Punctajul anual se determină prin împărțirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. 

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile și adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică. 

În luna martie 2022, câştigul salarial mediu brut pe economie a fost 6.401 lei şi cel net a fost 3.937 lei. 

Urmăriți Impact.ro și pe