Guvernul a aprobat scutirea de taxe și impozite pentru această categorie de angajați. Salariul minim pe economie va fi modificat

Ana Anitoiu 18.05.2022, 15:14
Guvernul a aprobat scutirea de taxe și impozite pentru această categorie de angajați. Salariul minim pe economie va fi modificat

Guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență scutirea temporară de taxe și impozite pentru o categorie de angajați, astfel încât angajatorii lor să îi plătească cu sume mai mari. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunțat, miercuri, cum va fi modificat salariul minim pe economie.

O categorie de angajați, scutită de taxe și impozite

Mai exact, conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, Guvernul a aprobat facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu suma de 200 de lei.

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul, aşa cum a promis şi aşa cum pachetul Sprijin pentru România, elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare,

a stabilit în urmă cu o lună, aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei”, a spus Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, începând de la 1 iunie, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar. Pentru această majorare nu se vor datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

Guvernul a aprobat scutirea de taxe si impozite pentru aceasta categorie de angajati
Salariul minim pe economie va putea fi majorat cu 200 de lei fara plata unor taxe si impozite suplimentare

Care este regula pentru persoanele nou angajate

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, persoanele nou angajate, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2022 inclusiv, vor beneficia la rândul lor de această măsură referitoare la mărirea salariului cu 200 de lei fără ca angajatorul să suporte noi taxe și impozite pentru această sumă.

„Angajaţii pot beneficia astfel de o creştere salarială necesară pentru a putea face faţă acestei perioade marcate de creşterea preţurilor la produsele de bază. Categoria de cetăţeni, categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată, poate chiar mai greu decât alte categorii, de această perioadă complicată”, a spus Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că această măsură vine atât în sprijinul angajaților cu salariu minim pe economie, cât și în ajutorul angajatorilor. Cei din urmă vor putea mări cu 200 de lei salariile persoanelor cu venituri mici, dar fără să dubleze această responsabilitate asumată și prin achitarea unor taxe şi impozite suplimentare. Dan Cărbunaru a precizat că prevederile ordonanţei de urgenţă nu sunt aplicabile personalului plătit din fonduri publice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...