Cine are de câștigat de pe urma majorării facturilor? Director general firmă de distribuție: „Nu mai găsim să cumpărăm nicăieri energie la preţuri rezonabile”.

Gabriela del Pupo 19.01.2022, 09:59
Cine are de câștigat de pe urma majorării facturilor? Director general firmă de distribuție: „Nu mai găsim să cumpărăm nicăieri energie la preţuri rezonabile”.

Directorul general al EON, Volker Rafell, spune că nu furnizorii sunt cei care au de câștigat de pe urma majorării prețurilor ci producătorii și chiar statul român. El a mai precizat că în acest moment nu mai poate cumpăra energie la un preț rezonabil de la producător și că, în ciuda amenzii primite de la ANPC, EON a aplicat plafonarea încă din vară.

„Câştigul pe care noi, furnizorii, îl primim nu s-a schimbat”

Volker Rafell spune că profitul pe care îl face distribuitorul nu s-a modificat față de anul trecut însă cert este că producătorii practică prețuri nerezonabile și că serviciul de furnizare trebuie să continue. Acesta recomandă consumatorilor să consume sub pragul de plafonare pentru a evita facturile mari.

„Noi trebuie să cumpărăm această energie de la producători şi de la importatori şi să o vindem la consumatori. Pentru acest serviciu, de achiziţie de energie şi vânzare către consumatori, avem o anumită marjă în facturi, care nu a crescut faţă de anul trecut. Cu aceşti bani ne plătim angajații, pentru emiterea facturilor, pentru call-center, pentru centrele de relaţii cu clienţii şi altele. Această parte a facturii nu a crescut deloc.

Dacă ne întrebăm unde se duc banii şi de ce preţul energiei este atât de mare, pot să vă arăt imaginea cine şi ce primeşte. Câştigul pe care noi, furnizorii, îl primim nu s-a schimbat.

Ceea ce s-a schimbat este că producătorii cer cu mult mai mulţi bani decât o făceau înainte. Iar noi trebuie să cumpărăm energie pentru consumatorii noştri şi suntem expuşi la aceste preţuri. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat acolo. Am câteva explicaţii. Dar ceea ce s-a întâmplat acolo e nebunie. Nu mai găsim să cumpărăm nicăieri energie la preţuri rezonabile. Dar trebuie să o cumpărăm în fiecare zi, pentru că nu putem să le spunem clienţilor noştri că a fost prea scumpă şi nu o să le livrăm energie.” a declarat pentru Agerpres directorul EON.

De asemenea acesta a mai precizat că o altă parte din factură reprezintă taxe pe care le colectează statul.

Focsani ar putea fi primul oras care ramane fara gaze

Problema nu este liberalizarea pieței ci lipsa de resurse

Volker Rafel spune că România, precum și alte state, se luptă cu dependența de importuri la gaze, că ar trebui accesate resursele din Marea Neagră și că o nouă reglementare a pieței nu este o idee fezafilă. Soluția pentru ca facturile să scadă stă, în opinia directorului EON, în investiții dar și în accesarea resurselor României. Acesta a mai precizat că această criză este fără precendent.

„Lucrez în această industrie de mai bine de 20 de ani şi nu am văzut ceva de genul acesta. Şi pot să vă mai spun că nu are nicio legătură cu liberalizarea. Se întâmplă acelaşi lucru şi în pieţele reglementate, pentru că există acest deficit de energie peste tot. Problema reală din spate este lipsa investiţiilor din trecut.

M-aţi întrebat ce alte măsuri pot fi luate: să fie distribuiţi bani din bugetul de stat sau să facem cum au făcut francezii. Aceştia au spus: acele centrale ale căror costuri de producţie nu au crescut trebuie să dea energie la preţuri mai mici, nu la preţul pieţei. Aceasta ar putea fi, de asemenea, o soluţie.

Dar ar fi complet greşit să reglementezi din nou toată industria. De câte ori ar trebui repetată această greşeală? A fost făcută de mai multe ori în ultimii ani, iar rezultatul a fost lipsa investiţiilor. Astfel că este nevoie să protejăm consumatorii, să luăm decizii politice pentru a ne sprijini consumatorii, dar nu prin reglementarea întregului sector, ci prin reducerea facturilor unde e nevoie să fie reduse.”

Cât despre amenzile primite de la ANPC, directorul a precizat că la 7000 de angajați se pot face greșeli punctuale însă compania este singura care a aplicat plafornarea prețurilor conform legii, și controalele nu au descoperit altceva.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...