Dieta vegană pentru câini și pisici, între adevăr și ficțiune. Mulți oameni au trecut pe un regim de hrană ce exclude total – spre deosebire de cea vegetariană – orice produs de origine animală, inclusiv ouăle și lactatele. Aceste persoane tind să ofere animalelor lor de companie același regim de hrană, iar specialiștii s-au întrebat dacă acest lucru le face mai mult rău decât bine acestora.
Dincolo de vegetarieni, care consumă, totuși, ouă și produse lactate, veganii cred cu tărie în virtuțile unei hrane lipsite de orice „atingere” animală. Iar dacă sunt și proprietarii unor animale de companie, ei tind să își obișnuiască pisicile ori câinii cu același tip de hrană, din care carnea este exclusă total, inclusiv orice provine de la un animal.
Dar impactul dietelor vegane asupra sănătății animalelor de companie generează dezbateri aprinse, iar acest lucru este cât se poate de firesc, în context. Cu toate astea, până acum nu am avut parte de o evaluare oficială, din punct de vedere științific, pentru a ști exact dacă o astfel de dietă este, sau nu nu, dăunătoare micilor necuvântători pe care îi iubim atât de mult
Un studiu recent, publicat în Veterinary Sciences, încearcă să facă lumină în acest caz. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni au adoptat diete vegetariene sau vegane, stimulate de preocupări etice pentru bunăstarea animalelor, durabilitate sau bazate pe beneficiile percepute pentru sănătate.
Trebuie știut că, deși pare un pic ciudat când ne gândim la strămoșii lor lupi, câinii nu sunt obligatoriu carnivori, de fapt majoritatea literaturii științifice îi clasifică drept omnivori.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Fără deosebire, câinii pot chiar prospera cu o dietă vegană corespunzătoare, iar aceasta poate fi obținută hrănindu-i cu mâncare vegană pentru câini gata preparată, deja existentă pe piață sau preparându-le mâncarea cu produse vegetale integrale cum ar fi orez, cartofi dulci sau morcovi, linte și alte legume pe care câinii le adoră, alături de suplimentele de care au nevoie.
Pe de altă parte, situația se schimbă atunci când este vorba de pisici. Acestea sunt carnivore prin definiție, dar și ele se pot adapta, în lipsă de altceva, dar nu în măsura în care pot face asta câinii. Aceasta înseamnă că dieta lor trebuie să conține mai mult de 70% carne. Și nu trebuie uitat că usturoiul și ceapa pot fi deosebit de toxice, atât pentru câini, cât și pentru pisici, ca și unele fructe.
În același timp, dinții de câine și de pisică sunt proiectați să zdrobească și să macine carnea, dar să și țină prada. Intestinele sunt, de asemenea, scurte, cu o capacitate mai mică în raport cu dimensiunea corpului, deoarece, spre deosebire de ierbivore, nu au nevoie să fermenteze materialul pe bază de plante pentru a-l digera.
O preocupare cheie cu dietele vegane pentru animale de companie se referă la faptul că proteinele din cereale sau soia (principalele proteine pe bază de plante) conțin mai puțini aminoacizi esențiali, de exemplu acizi grași omega 3 sau taurină și nu au toate vitaminele esențiale. Acești nutrienți sunt necesari pentru menținerea unei bune funcții ale inimii, ochilor și ficatului.
Până acum există doar 16 studii care s-au ocupat de impactul dietei vegane asupra câinilor și pisicilor, doar 6 dintre ele abordând și problema din perspectiva micilor feline de casă, în ciuda faptului că acestea reprezintă specia cea mai predispusă la deficiențe nutriționale.
Concluziile studiilor n-au fost relevante, într-un sens sau altul, totuși ele n-au indicat existența unor mari probleme de sănătate pentru animalele de companie hrănite vegan. Însă, actuala cercetare menționează că totul trebuie luat cu rezerve, pentru că toate studiile de până acum au folosit un număr limitat de animale, în adunarea datelor, iar hrana vegană le-a fost administrată acestora pe o durată scurtă, de doar câteva săptămâni.
Nu se știe încă ce probleme pot să apară dacă dieta respectivă ar fi permanentă, astfel că mai sunt multe de aflat despre impactul acesteia asupra câinilor și pisicilor.