Detaliul ciudat care te face mai bun la șah: unde ar trebui să joci

Gabriel Peneș 10.02.2023, 15:44
Detaliul ciudat care te face mai bun la șah: unde ar trebui să joci

Dacă te-au mirat uneori rezultatele contradictorii din turneele de șah, inclusiv ale unor mari maeștri, s-ar putea să fii surprins de explicația ce există pentru acest lucru. Cercetătorii au descoperit o legătură strânsă între calitatea aerului din spațiul unde se află jucătorii și riscul de a face greșeli de tactică mai dese ori mai mari.

Detaliul ciudat care te face mai bun la șah

Dacă aveai impresia că șahul se poate juca aproape cam pe oriunde, câtă vreme știi să practici „sportul minții”, e timpul să afli că nu este deloc așa. Cercetătorii au descoperit că chiar marii maeștrii ai șahului fac mai multe sau mai mari greșeli dacă poluarea aerului este ridicată.

Experții au folosit modele computerizate pentru a analiza calitatea meciurilor jucate. Ei au aflat că, o dată cu o creștere mică a particulelor fine din aer, probabilitatea ca jucătorii de șah să facă o eroare a crescut cu 2,1 puncte procentuale, iar amploarea acestor erori a crescut cu 10,8%, scrie sciencealert.com.

Studiul publicat în revista Management Science, a analizat performanța a 121 jucători de șan în trei turnee desfășurate în Germania în 2017, 2018 și 2019, ce au totalizat peste 30.000 de mutări pe tabla de șah. Oamenii de știință au comparat apoi mutările făcute de jucători cu mutările ideale determinate cu ajutorul performantului program de șah Stockfish.

Detaliul ciudat care te face mai bun la șah: unde ar trebui să joci
Multiplul campion mondial de șah, norvegianul Magnus Carlsen, monitorizează cu atenție calitatea aerului din încăperea în care se află atunci când joacă, chiar și când se află acasă participând la un turneu online

Unde ar trebui să joci

Pentru cercetare, au fost atașați trei senzori de calitate a aerului conectați la internet pentru a măsura dioxidul de carbon, concentrațiile de PM2,5 și temperatura. Cum fiecare turneu a durat opt săptămâni, jucătorii s-au confruntat cu o varietate de condiții ale calității aerului.

Particulele fine – sau PM2,5 – se referă la particulele minuscule cu diametrul de 2,5 microni sau mai puțin, ce sunt adesea expulzate de materiile arse, cum ar fi cele provenite de la motoarele de mașini, centralele pe cărbune, incendiile de pădure și arzătoarele de lemn.

„Am constatat că, atunci când indivizii sunt expuși la niveluri mai ridicate de poluare a aerului, aceștia fac mai multe și mai mari greșeli”, a declarat Juan Palacios, economist la Laboratorul de urbanizare durabila al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, coautor al lucrării.

Cercetătorii au analizat datele istorice pentru a vedea dacă descoperirile lor au fost reproduse, folosind date din 20 de ani de jocuri din prima divizie a ligii germane de șah. După ce au luat în considerare alte cauze – zgomot, schimbări de temperatură, concentrația de dioxid de carbon – ei au ajuns la concluzia că poluarea aerului a fost responsabilă pentru scăderea performanțelor jucătorilor.

„Este o expunere pur întâmplătoare la poluarea aerului ce determină performanța acestor oameni. Împotriva unor adversari comparabili în aceeași rundă de turneu, faptul de a fi expus la diferite niveluri de calitate a aerului face o diferență în privința calității mutărilor și a deciziilor”, a mai explicat Palacios.

Campionul mondial monitorizează calitatea aerului

Leon Watson de la Chess.com a declarat că jucătorii profesioniști monitorizau deja calitatea aerului in timp ce jucau. El a nominalizat doi dintre cei mai importanți mari maeștri actuali ca fiind interesați îndeaproape de calitatea aerului din spațiul în care joacă: multiplul campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen și olandezul Anish Giri, locul 5 în ierarhia mondială.

„Evident, gândirea este incredibil de importantă în șah și deja unii dintre jucătorii de top și deja unii jucători de top, precum Magnus Carlsen și Anish Giri, au înțeles cât de importantă este calitatea aerului.

Atunci când concurează de acasă în marile evenimente din Turneul Campionilor la șah, sportivii monitorizează acum în mod obișnuit nivelurile de CO2 și de particule în suspensie cu ajutorul monitoarelor de aer și folosesc datele pentru a crea mediul perfect de joc. Ca în orice sport, marjele fine sunt importante. Diferența poate fi minimă, dar jucătorii vor încerca în mod inevitabil să elimine orice dezavantaj competițional”, a spus Watson.

Deși studiul s-a concentrat asupra jucătorilor de șah, autorii acestuia au spus că rezultatele lui au implicații pentru oricine trebuie să desfășoare o muncă intelectuală în zone poluate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....