Scandal în șah. Magnus Carlsen, campionul mondial, s-a retras dintr-un meci după o singură mutare. Motivul uimitor al acestui gest

Gabriel Peneș 20.09.2022, 16:05
Scandal în șah. Magnus Carlsen, campionul mondial, s-a retras dintr-un meci după o singură mutare. Motivul uimitor al acestui gest

Scandal în șah. Magnus Carlsen, campionul mondial, s-a retras dintr-un meci după o singură mutare. Marele maestru norvegian care domină acest sport încă din 2013 a fost protagonistul unei scene rare în istoria acestui sport. El a părăsit partida online contra americanului Hans Niemann după ce a mișcat o singură piesă. Magnis Carlsen și Niemann au mai avut un conflict și la începutul lunii, șahistul american fiind acuzat că ar trișa într-un mod uimitor.

Scandal în șah. Magnus Carlsen, campionul mondial, s-a retras dintr-un meci după o singură mutare

Scandal în șah. Magnus Carlsen, campionul mondial, s-a retras dintr-un meci după o singură mutare. Marele maestru norvegian domină acest sport încă din 2013, când a cucerit pentru prima oră titlul mondial pe care și l-a apărat de încă patru ori.

Dar Magnus Carlsen (31 de ani), care a înregistrat și cel mai mare coeficient ELO din istorie, a fost învins, la începutul lunii, de un jucător mult mai slab cotat, americanul de doar 19 ani, Hans Niemann. Cei doi s-au mai întâlnit la Sinquerfield Cup, pe 4 septembrie. Niemann s-a impus atunci chiar în fața lui Carlsen, care și-a anunțat retragerea din turneu imediat după meciul direct.

Carlsen a părăsit competiția, dar a postat un mesaj sugestiv pe contul de Twitter, citându-l pe faimosul antrenor portughez Jose Mourinho: „Dacă vorbesc, sunt într-un mare bucluc”.

Motivul uimitor al acestui gest

Acum, Magnus Carlsen a ieșit din meciul online pe care îl disputa în compania aceluiași Hans Niemann, din cadrul turneului Julius Baer Generation Cup Și asta, după ce făcuse numai o mișcare, reaprinzând astfel disputa dintre cei doi, începută în urmă cu mai mult timp.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, Magnus Carlsen a făcut o singură mișcare, folosind piesele negre, după care s-a deconectat din meci, lăsând-o uimită pe comentatoarea partidei, Tania Sachdev, și ea campioană la multiple turnee de șah.

„Magnus Carlsen a renunțat să mai joace. Pur și simplu s-a ridicat și a plecat. Și-a oprit camera și atât știm, cel puțin momentan. Vom încerca să vă ținem la curent în legătură cu acest lucru. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată asta. Pur și simplu nu îmi vine să cred. Chiar s-a întâmplat asta? Magnus (n.r.- Carlsen) refuză să joace împotriva lui Hans (n.r.- Niemann). Va participa la turneu, dar nu va juca împotriva lui Niemann. Este o afirmație foarte serioasă”, a spus Tania Sachdev, în direct pe stream-ul canalului Chess24.

După victoria de la începutul acestei luni împotriva lui Carlsen, împotriva lui Niemann au început să curgă acuzații incredibile și grave, în același timp. El a fost bănuit că ar folosi o tehnică incredibilă pentru a trișa. Concret, el ar fi folosit niște mărgele anale cu conexiune wi-fi, care îi transmiteau semnale din partea unor programe computerizate. Astfel, Niemann ar fi știut ce mutări să facă mai departe, scrie Yahoo Australia.

Adversarul său a fost acuzat că trișează

Niemann a recunoscut în trecut că a trișat la jocurile online, iar în lumea comunității șahului este cunoscut ca o persoană care nu se dă în lături de la nimic. El a și fost înlăturat o perioadă de pe platforma chess.com. Cu toate acestea, el a declarat că este complet nevinovat și că este dispus să joace complet gol doar pentru a-și dovedi nevinovăția. „Dacă vreți să joc într-o cutie închisă cu transmisie electronică zero, nu-mi pasă”, a adăugat el, conform sursei citate.

Magnus Carlsen a lăsat în mai multe rânduri să se înțeleagă că ar putea abandona titlul mondial fără luptă. Norvegianul este campion mondial de aproape zece ani. Al cincilea titlu mondial a venit pentru Magnus după o victorie cu 7,5 la 3,5 în fața rusului Ian Nepomniaci. Carlsen ar trebui să-l întâlnească pe același Nepomniaci, în 2023, într-o nouă luptă pentru titlu, lucru de care Carlsen nu e foarte interesat.

„Deşi sunt sigur că ar fi un meci interesant din motive istorice (n.r. – în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina) şi nu numai, nu am niciun chef să joc şi nu o voi face. Nu sunt motivat de ideea de a disputa un nou meci. Cred că, pur şi simplu, nu am mare lucru de câştigat şi nu îmi place asta”, a spus Carlsen, în luna iulie, în podcastul său „The Magnus Effect” (Efectul Magnus).

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....