În acest an, Postul Paștelui a început pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox pentru 2023. În această perioadă, persoanele care au decis să postească nu au voie să consume alimente de origine animală. Așadar, dacă îți plac dulciurile, însă vrei să ții post, în continuare vei găsi 10 idei de deserturi de post din care să te inspiri.
Dacă ții post sau ai decis să nu mai consumi deloc alimente de origine animală, în rândurile care urmează ți-am pregătit o serie de rețete pentru deserturi de post, pe care trebuie neapărat să le încerci. Toate aceste minunate preparate îți vor încânta cu siguranță papilele gustative.
Lăsând la o parte toate aceste lucruri, haideți să aflăm împreună ce dulciuri putem pregăti pentru zilele de post.
Ingrediente:
Mod de preparare
Înainte de toate vom spăla bine merele. Apoi, le dăm prin răzătoarea mare și le punem într-o cratiță. Adăugăm peste mere zahărul, nuca măcinată, vanilia și 1 linguriță de scorțișoară. Lăsăm totul să fiarbă la foc potrivit, amestecând din când în când.
Când merele sunt gata, stingem focul și le lăsăm să se răcească. Tapetăm o tavă dreptunghiulară cu folie de plastic și asamblăm prăjitura. Punem întâi un strat de biscuiți, apoi un strat de mere. Continuăm astfel până terminăm umplutura, având grijă ca ultimul strat să fie de biscuiți.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un bol dizolvăm drojdia cu o lingură de zahăr și o ceșcuță de apă călduță. Apoi, lăsăm maiaua la dospit timp de 10 minute. Între timp, cernem făină și o adăugăm într-un bol mai mare. Deasupra acesteia turnăm maiaua, restul de apă caldă, 50 ml ulei și vanilia. Punem peste acestea și coaja rasă de lămâie și ne apucăm de frământat.
Aluatul se frământă bine, până când devine omogen, elastic și se desprinde de pe marginile vasului. După ce am terminat de frământat, acoperim aluatul cu folie alimentară și îl lăsăm să crească timp de aproximativ 60 de minute.
După ce s-au scurs cele 60 de minute, presărăm puțină făină pe masa de lucru și întindem aluatul într-o foaie groasă de aproximativ 7 mm. Decupăm gogoșile cu un pahar (fără să le ridicăm de pe masă), după care le acoperim cu un prosop curat și le lăsăm să mai crească vreme de 15 minute.
Acum nu ne mai rămâne decât să prăjim gogoșile de post. Într-o cratiță înaltă, încingem bine uleiul și rumenim gogoșile la foc iute. După ce s-au făcut, scoatem gogoșile de post pe prosoape de hârtie absorbante, pentru a elimina surplusul de ulei.
Pentru această rețetă vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
Mod de preparare
Așadar, întru-un bol amestecăm făina, grișul, 50 g zahăr, praful de copt și 1 vârf de cuțit de sare. Amestecăm bine toate ingredientele și împărțim cantitatea rezultată în 5 părți egale.
Merele spălate și curățate de coajă le dăm prin răzătoarea mare, după care le transferăm într-un bol. Peste acestea turnăm zeama de la lămâie medie, restul de zahăr, scorțișoara și esența de vanilie. Amestecăm bine totul, iar apoi împărțim compoziția în patru părți egale.
Acum, tapetăm cum hârtie de copt o formă rotundă pentru prăjituri. Primul strat este va fi din ingredientele uscate (făină, griș, praf de copt etc.), iar peste acesta punem un strat de mere. Când am terminat de asamblat tortul, introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 35 – 40 de minute.
Dacă îți plac clătitele, află că acestea se pot face și fără ouă sau lapte. Pentru a le prepara vom avea nevoie de:
Mod de preparare
Pentru început, cernem făina într-un bol încăpător. Apoi, adăugăm treptat apa minerală, amestecând continuu cu ajutorul unui tel. Facem acest lucru pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Este posibil să mai fie nevoie de puțină apă, dacă vi se pare că aluatul nu este destul de fluid.
Adăugăm în compoziție și uleiul în fir subțire, amestecând energic cu telul. Acum, punem zahar după gust, un praf de sare și esența de rom. Dacă doriți puteți adăuga și puțină coajă de lămâie rasă. Amestecăm bine toate ingredientele, iar apoi coacem clătitele într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un bol încăpător punem făina cernută, zahărul, uleiul, apa, esența de vanilie și praful de copt. Apoi, cu ajutorul unui mixer, amestecăm bine toate ingredientele, până obținem un aluat fluid și omogen.
Compoziția o împărțim în două părți egale, iar în una din ele vom amesteca 2 linguri de cacao. Acum, tapetăm o tavă de chec (sau de cozonac) cu hârtie de copt și turnăm peste aceasta compozițiile, alternându-le.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, iar apoi introducem tava cu chec. Timpul de coacere este de 45 – 50 de minute. Pentru a fi siguri, spre finalul coacerii facem proba cu scobitoarea.
Această rețetă de prăjitură cu mere și morcov este extrem de simplă, însă foarte gustoasă. Pentru a o prepara, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
Mod de preparare
După cum vă spuneam, această rețetă este foarte simplă, însă trebuie să urmați cu atenție pașii următori. Așadar, într-un bol amestecăm zahărul cu uleiul. Apoi, adăugăm pe rând mărul și morcovul ras, coaja și zeama de lămâie, făina cernută și praful de copt. Punem în compoziție stafidele și esența și amestecăm până obținem un aluat fluid și omogen.
Ungem o tavă cu ulei și o tapetăm cu făină de grâu. Apoi, turnăm compoziția și dăm prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 50 de minute. Spre finalul coacerii putem face testul cu scobitoarea. După ce s-a copt, lăsăm prăjitura să se răcească, apoi o pudrăm cu zahăr.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un vas, amestecăm făina, 2 linguri de cacao, zahărul și praful de copt. Adăugăm peste acestea gemul, apa, esența de rom și uleiul. Mixăm bine toate ingrediente, până obținem o compoziție omogenă.
Pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt, în care vom turna compoziția. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și introducem tava cu negresă. Lăsăm să se coacă la foc mediu până prăjitura se desprinde de marginile tăvii.
Chiar și brioșele pot deveni deserturi de post delicioase. Pentru această rețetă avem nevoie de:
Mod de preparare
Mai întâi vom amesteca apa, uleiul, zahărul, coaja și sucul de lămâie. După ce zahărul s-a dizolvat, adăugăm în vas făina cernută și amestecată cu praful de copt. Acum, cu ajutorul unui tel amestecăm bine toate ingredientele.
Umplem formele de brioșe cu această compoziție, apoi coacem brioșele la foc mediu vreme de aproximativ 20 de minute. Când sunt gata, le scoatem din cuptor și le lăsăm să se răcească. Apoi, scoatem brioșele din formele lor și le presărăm cu zahăr pudră.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un bol mic amestecăm bine drojdia cu zahărul. Turnăm peste acestea uleiul și borșul și omogenizăm. Apoi, adăugăm coaja de portocală, praful de sare și făina cernută. Amestecăm cu mâna până când aluatul se dezlipește de pe marginile castronului. Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald vreme de 30 de minute.
După ce a crescut, împărțim aluatul în patru părți aproximativ egale. Întindem pe rând câte o foaie, iar pe fiecare dintre acestea le împărțim în 10 – 12 triunghiuri. La baza fiecărui triunghi punem câte puțin gem de vișine și rulăm spre vârf. După ce am făcut toate cornulețele, le lăsăm să mai crească timp de 15 minute. Cornulețe se coc circa 15 – 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După ce s-au copt, cornulețele se tăvălesc prin zahăr pudră.
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un castron mare punem zahărul, uleiul și gemul (cu gem de căpșuni ies minunate). Amestecăm bine cu ajutorul unui tel, apoi încorporăm coaja de lămâie, praful de copt și sarea. Adăugăm și făină cernută și continuăm să amestecăm. Când aluatul începe să devină tare, renunțăm la tel și începem să frământăm cu mâna.
Din aluatul rezultat vom forma bile potrivite, pe care le aplatizăm cu mâna, iar apoi le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introducem tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și coacem fursecurile timp de aproximativ 10 minute.