Ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața sau gemul. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

Emanuela Pană 16.08.2022, 12:44
Ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața sau gemul. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

Ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața sau gemul, sfaturi de la experți în ale bucătăriei. Dulcețurile și gemurile sunt extrem de apreciate de noi, românii, fiind consumate ca atare sau ultilizate ca ingredinent special în diferite rețete de dulciuri. Prepararea acestora poate fi însă o probă de foc pentru gospodine întrucât, uneori, siropul nu se leagă așa cum ar trebui și mucegăiește peste iarnă. Află în continuare ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața.

Ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața sau gemul

De gutui, de vișine, de căpșuni sau de cireșe amare, dulcețurile ne plac tuturor. Ideale pentru a fi servite cu pâine prăjită și unt, alături de un ceai fierbinte în zilele friguroase de iarnă, sau chiar ca ingredient secret în diverse rețete de părjituri, dulcețurile nu lipsesc din cămările gospodinelor. La fel și gemurile.

Prepararea acestor bunătăți le dau însă bătăi de cap gospodinelor, în special celor începătoare, întrucât se întâmplă deseori ca siropul să nu se lege, iar dulceața sau gemul să mucegăiască peste iarnă. Alteori, dulceața este lăsată prea mult pe foc și devine asemenea cleiului, fiind aproape imposibil să o intinzi pe pâine sau peste blaturile de prăjituri.

Cum ajungi la consistența potrivită când faci dulceață?

Dacă vrei ca dulceața sau gemul să-ți iasă ca la carte, trebuie să ai în vedere următorul aspect: consistența acestora este influențată de cantitatea de pectină din fructe. Pentru cine nu știe, pectina este o polizaharidă din fructe care oferă dulceţurilor şi gemurilor un aspect gelatinos la contactul cu zahărul.

Este important de precizat că nu toate fructele conțin aceeași cantitate de pectină și, prin urmare, la cele cu un conținut scăzut va trebui să adaugi pectină cumpărată. Procedând astfel, dulceața ta se va lega mai repede.

Fructele cu cel mai mare conținut de pectină sunt: merele, merișoarele, citricele, prunele și strugurii. La celălalt pol, fructele cu cel mai mic conținut de pectină sunt: piersicile, afinele, cireşele, caisele, perele, ananasul, zmeura şi căpşunile.

Cum faci ca dulceața sau gemul să se lege?

Un prim test pe care îl poți face pentru a vedea dacă dulceața (sau gemul) s-a legat este testul cu lingura. Tot ce ai de făcut este să introduci o lingură în oala cu dulceață, iar mai apoi să o întorci pe laterală și să lași compoziția să curgă. Dacă se prelinge uşor pe lingură, poți să stingi focul. Dacă siropul este prea lichid și curge repede, mai lasă vasul pe foc.

Ce trebuie sa faci daca nu se leaga dulceata sau gemul
Cum faci ca dulceata sau gemul sa se lege

Un alt sfat dacă vrei ca dulceața să iasă perfect este să alegi fructe întregi. A se reține: fructele ideale pentru dulcețuri și gemuri sunt cele întregi, ușor crude sau perfect coapte. Evită să le folosești pe cele prea moi sau zdrobite, întrucât există riscul ca acestea să fermenteze mai târziu în borcane.

Ce trebuie să faci dacă nu se leagă dulceața sau gemul. Ce ingredient trebuie să adaugi

De asemenea, dacă vrei ca siropul să se închege mai repede, adaugă puțin suc de lâmie. Câteva linguri vor fi suficiente. Atenție, însă! Nu adăuga zeama de lămâie la final, deoarece nu va mai fi la fel de eficientă. Dimpotrivă, siropul rezultat va avea o consistență mai lichidă.

Un ultim sfat pentru o dulceață bună de te lingi pe degete este să ții fructele la macerat peste noapte. Așadar, în loc să adaugi apă în dulceață sau gem pentru a nu se arde, lasă fructele la macerat peste noapte cu zahăr.

Acestea își vor lăsa din sirop și va trebui să le fierbi mai puțin. În același timp, pentru ca lichidul să se evapore cât mai repede, dulceața trebuie fiartă într-un vas întins și nu într-unul cu pereți înalți.

Scurtă istorie a gemului

Originile gemului – un gustos compus din fructe și zahăr – nu sunt pe deplin clare. Ce se știe însă cu certitudine este că originile sale sunt foarte vechi, existând un amestec între istorie și legendă.

Cele două legende cu privire la gem

De-a lungul timpului, în jurul gemului au apărut mai multe povești și legende. Una dintre cele mai populare legende este cea a portocalelor, datând de pe vremea Ecaterinei de Aragon, soția regelui Henry al VIII-lea al Angliei. Se spune că regelui îi lipsea să poată mânca fructele pământului său, iar pentru a le putea savura și atunci când acesea nu se găseau, le păstra ca marmeladă de portocale.

Protagonista celei de-a doua legende despre gem este chiar Maria de Medici, fostă regină a Franței, care suferea de un deficit de vitamine, fapt pentru care a trimis câțiva bărbați de la curte în Italia, să culeagă cele mai bune citrice. Pentru a conserva cât mai bine fructele, acestea au fost prelucrate sub formă de gem, iar pe cutii era scris „Per Maria Ammalata“ (Pentru Maria Bolnava). Interesant de menționat că s-ar crede că numele „Marmellata“ (gem) s-a datorat unei interpretări greșite a acestei expresii.

Care este originea gemului?

După cum aminteam și mai sus, originile gemului nu sunt tocmai clare. Conform cărții de bucate romane, fructele erau îmnuiate într-un amestec de vin și miere. Grecii făceau și ei conserve de miere și gutui, iar în Evul Mediu probabil deja găsim o metodă similară celei actuale pentru a face gemuri.

Fabricarea gemurilor s-a născut din nevoia oamenilor de a conserva fructele pentru mai mult timp. Unde mai pui că pot fi consumate și în afara sezonului. Cum în trecut nu existau sisteme de refrigerare sau congelatoare, singura metodă de conservare a alimentelor era aceea de a face conserve, asemenea gemului.

În ceea ce privește denumirea produsului, cuvântul gem provine din portugheză – „marmelada“ – care înseamnă „gem de marmelo“ (care tradus din spaniolă ar fi gutui). Termenul „melimelón“ se găsește în multe scrieri ale Greciei Antice și se traduce ca „măr de miere“, întrucât primele „gemuri“ se făceau din gutui fierte și miere.

Sunt gemul și dulceața la fel?

Răspunsul este nu chiar. Depinde de raportul dintre fructe și zahăr. În timp ce gemul nu trebuie să aibă mai mult de 40% -59% zahăr din greutatea totală uscată, dulceața poate avea mai mult de 60% zahăr.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...