Descoperire neașteptată făcută de procurorii DIICOT. În România s-a găsit un prim laborator de extragere secundară a cocainei

Elena Avramescu 12.07.2022, 09:32
Descoperire neașteptată făcută de procurorii DIICOT. În România s-a găsit un prim laborator de extragere secundară a cocainei

În urmă cu scurt timp s-a organizat o acțiune de amploare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, fiind vorba despre cocaină cu o valoare de piaţă de aproximativ 200.000 de euro, dar şi de un laborator de extragere secundară a cocainei. Toate acestea au fost descoperite de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Antidrog.

Laborator de extragere secundară a cocainei, găsit în România

Mai precis, în luna iunie a acestui an s-a constituit un grup infracţional organizat, ce era format din doi cetăţeni români, un cetăţean israelian și doi cetăţeni columbieni, aceștia având rolul de a sprijini activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea sau traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României, după cum a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, a notat IGPR.

S-a aflat ulterior că între 30 iunie și 6 iulie membrii grupului infracţional organizat au făcut mai multe demersuri pentru a putea face rost de mijloacele necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie. În plus, pentru a se putea face în condiții optime procesul de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au reușit să găsească o cabană ce se află în afara zonelor locuite din judeţul Bihor.

In Romania s-a gasit un prim laborator de extragere secundara a cocainei
Lborator de extragere secundara a cocainei

Câteva zile mai târziu, mai precis la data de 10 iulie, s-a pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, astfel că patru dintre inculpaţi au reușit să fie surprinşi atunci când extrăgeau cocaina din cafea pe cale chimică, în acest fel fiind găsit primul laborator de extragere secundară a cocainei de pe teritoriul României.

„În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme.

De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate”, a mai notat IGPR.

În acest sens s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a cinci inculpaţi, iar în cursul zilei de marți o să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...