O operațiune amplă a oamenilor legii din mai multe țări din Europa a dus la reținerea a 13 persoane bănuite că ar face parte dintr-o bandă de hoți de lux. Liderul grupării din Republica Moldova a fost prins în România, în timp ce alte 12 persoane care acţionau cu acesta au fost arestate în Franţa. Tâlharii acționau în Moldova, Franţa şi România. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul depășește jumătate de milion de euro.
După 50 de percheziții la adrese din Franța, România și Republica Moldova, au fost arestați 13 cetățeni moldoveni – 12 dintre aceștia în Franța și unul în România.
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că a fost documentată activitatea infracţională a membrilor grupării intitulate „Patron”, care îşi desfăşura activitatea în Moldova, Franţa şi România.
„Patron” era o grupare de hoți de lux despre care există suspiciuni că a spart locuințe, a furat accesorii agricole și materiale de construcții. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul creat depășește pragul de jumătate de milion de euro.
De asemenea, în timpul percheziţiilor au fost ridicate 1.700 de cutii de ţigări, 520 de kilograme de tutun şi peste 200.000 de euro, dar şi bunuri sustrase şi introduse clandestin în Moldova.
Se pare că bărbatul reținut în România ar fi liderul bandei de hoți, acesta locuind de mai mulți ani în țara noastră. În trecut, a mai fost condamnat și într-un dosar legat de crearea unor fabrici clandestine de ţigări. De asemenea, PCCOCS a precizat că el este căutat şi în alte cazuri, pentru comiterea unor infracţiuni în Europa.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore de autorităţile din România, iar apoi a fost prezentat Curţii de Apel Bucureşti care a dispus extrădarea acestuia în Franţa.
În luna februarie a acestui an, oamenii legii au reușit să identifice și să prindă rețeaua de hoți români care s-a îmbogățit în Italia și Franța reușind, în patru ani, să pună mâna pe 1,5 milioane de euro.
Aceștia sau interpuși de-ai lor ar fi introdus utilajele furate la noi în țară, după ce, în prealabil, ar fi falsificat documentele de provenienţă sau de proprietate ale acestora şi le-ar fi vândut unor persoane fizice sau juridice interesate.
Documentele falsificate erau prezentate autorităților române pentru a aigura trecerea frontierei şi ulterior înmatricularea sau autentificarea utilajelor și autoturismelor, după ce, în prealabil, ar fi fost modificate (şterse şi reinscripţionate) seriile de şasiu.
Prejudiciul estimat se ridică la suma de 1,5 milioane de euro.