Descoperire gigantică în spațiu. Formațiunea uriașă, care întrece Soarele, surprinsă de astronomi

Mihnea Tălău, Anca Lupescu 29.03.2023, 17:27
Descoperire gigantică în spațiu. Formațiunea uriașă, care întrece Soarele, surprinsă de astronomi

O gaură neagră colosală, de 30 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui, este una dintre cele mai mari descoperite vreodată în istorie. Pentru asta, astronomii au folosit lentile gravitaționale și supercomputere.

Cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată

Astronomii au descoperit una dintre cele mai mari găuri negre, un monstru ultramasiv cu o masă de aproximativ 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, folosind un truc spațio-temporal prezis de Albert Einstein.

Colosala gaură neagră, care se ascunde la 2,7 miliarde de ani-lumină de Pământ, în cea mai strălucitoare galaxie din clusterul de galaxii Abell 1201, a fost dezvăluită de un arc uriaș de lumină deformată de o galaxie de fundal care a fost întinsă și pătată de imensul câmp gravitațional al găurii negre, scrie Live Science.

Monstrul cosmic există „la limita superioară a mărimii pe care credem că găurile negre o pot deveni în mod teoretic”, au precizat astronomii care au detectat-o într-un comunicat. Dar ar putea fi doar primul dintre numeroșii mastodonți cosmici pe care echipa i-ar putea repera pe cerul nopții cu ajutorul acestei tehnici. Descoperirea găurilor negre ultramasive este doar primul pas pentru a afla cum cresc aceste bestii atât de mari, au scris cercetătorii într-un articol publicat la 28 martie în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Cercetatorii au descoperit o gaura neagra care se extinde masiv
Gaura neagra

Masa de 30 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui

Teoria relativității generale a lui Einstein descrie modul în care obiectele masive deformează structura spațiu-timpului. Einstein a explicat că gravitația nu este produsă de o forță nevăzută, ci este pur și simplu experiența noastră de curbare și deformare a spațiului-timp în prezența materiei și a energiei.

Aceștia au descoperit că mastodontul avea o masă solară de 30 de miliarde de mase solare, ceea ce îl face de aproximativ 8.000 de ori mai mare decât gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee. Cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată este TON 618, care are aproximativ 40 de miliarde de mase solare.

Studierea mai multor găuri negre masive în acest mod ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum au ajuns acești giganți cosmici la dimensiuni atât de improbabile, precum și să investigheze modul în care acești monștri afectează evoluția universului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...