Descoperire fără precedent sub continentul uitat al planetei. E lung de peste un kilometru

Ioana Bucur 09.05.2022, 13:08
Descoperire fără precedent sub continentul uitat al planetei. E lung de peste un kilometru

O teorie ce nu a putut fi verificată, până acum, de oamenii de știință, a fost confirmată recent de o echipă de cercetători printr-o tehnică rar folosită în astfel de cazuri. Eforturile nu au fost în zadar, descoperirea făcută fiind fără precedent. Ce se ascunde, de fapt, sub calotele glaciare din Antarctica. Continentul uitat al planetei tocmai și-a dezvăluit unul dintre secrete.

O nouă descoperire în Antarctica

O echipă de cercetători de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego, SUA, a reușit ceea ce părea imposibil, cartografiind, pentru întâia oară, un imens rezervor de apă ce se află sub calota glaciară din Antarctica.

Descoperirea este fără precedent, aceasta fiind prima dovadă a rezervorului despre a cărui existență se vorbea de ceva vreme în rândul specialiștilor din domeniu. Acesta ar avea o lungime de peste un kilometru și ar putea avea o influență semnificativă asupra modului în care stratul de gheață din Antarctica răspunde la schimbările climatice și afectează nivelul mării. Rezultatele au fost publicate în revista Science.

Sondajul geofizic realizat a fost primul de acest fel care a folosit imagistica magnetotelurică (MT) pentru a găsi și cartografia apele subterane subglaciare de sub un flux de gheață. Aceste fluxuri de gheață, numite uneori sisteme hidrologice subglaciare, sunt rețele de canalizare care se află sub ghețari.

„Curenții de gheață sunt importanți deoarece canalizează aproximativ 90% din gheața din Antarctica din interior către margini”, a explicat Chloe Gustafson, cercetător la Scripps Institution of Oceanography din cadrul UC San Diego, într-o declarație.

Aceste fluxuri acționează în locurile în care se întâlnesc platoul de gheață și roca de bază,nputând să influențeze mișcarea gheții și deformarea sedimentelor de sub ghețari – două procese importante prin care se modelează modul în care peisajele înghețate contribuie la creșterea nivelului mării.

Descoperire fără precedent sub continentul uitat al planetei. E lung de peste un kilometru

Ce spun cercetătorii

Descoperirea are o serie de implicații majore. Înainte de a se demonstra existența rezervorului de apă subterană care se întinde adânc în sedimentele care se află sub platoul de gheață din Antarctica, se credea că aceste fluxuri de gheață erau sisteme puțin adânci.

Studiul a surprins primele observații de acest tip ale unui sistem de apă subterană de sub un ghețar, datorită imagisticii MT, iar acestea au arătat că sistemul conține un rezervor de apă antic, combinat cu apă dulce din ghețar.

În total, acestea conțin aproximativ de zece ori volumul de apă găsit în fluxurile de gheață subglaciară de mică adâncime care se află deasupra. Nu este exclus să existe implicații asupra mișcărilor stratului de gheață și contribuții la nivelul mării care, din punct de vedere istoric, nu au fost luate în considerare.

„Ne așteptăm ca sisteme similare de ape subterane să existe în alte bazine sedimentare marine care stau sub fluxul de gheață din Antarctica”, au spus ei, potrivit IFL Science. „Înțelegerea influenței acestor ape subterane asupra comportamentului stratului de gheață va necesita integrarea lor în următoarea generație de modele ale stratului de gheață”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...