Ce s-a descoperit în adâncurile din Antarctica. Sunt de ordinul milioanelor și au sânge transparent FOTO

Cătălina Burghelea 14.01.2022, 10:53
Ce s-a descoperit în adâncurile din Antarctica. Sunt de ordinul milioanelor și au sânge transparent FOTO

O colonie de 60 de milioane de pești a fost zărită în Marea Weddell, acoperită cu gheață din Antarctica, un ecosistem unic și necunoscut anterior, care se întinde pe o zonă de dimensiunea Maltei. Descoperirea fascinantă arată cât de puține lucruri se știu despre adâncurile oceanului.

O colonie de 60 de milioane de pești a fost descoperită în Antarctica

Vasta colonie, despre care se crede că este cea mai mare din lume, găzduiește remarcabilul pește de gheață (Neopagetopsis ionah), care are craniul și sângele transparente. Peștii de gheață sunt singurele vertebrate care nu au globule roșii. Pentru a supraviețui la temperaturi atât de scăzute, această specie a dezvoltat o proteină anti-îngheț în sângele său transparent, care oprește apariția cristalelor de gheață.

Milioanele de pești au fost descoperite în februarie 2021, de către nava germană de cercetare polară Polarstern, care supraveghea fundul mării la aproximativ jumătate de kilometru sub ambarcațiune. Specialiștii au folosit un sistem video de dimensiunea unei mașini, atașat la pupa navei, care transmite imagini în timp ce este remorcat.

„Nu am mai văzut așa ceva în 15 ani de activitate”

Expediția s-a concentrat pe curenții oceanici, nicidecum pe pești, iar cuiburile au fost o surpriză.

„Tocmai am văzut cuib după cuib de pești timp de patru ore și, în acest timp, am parcurs poate șase kilometri de fundul mării”, a spus Autun Purser, cercetător la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven, Germania, citat de CNN. Acesta este autorul principal al unui studiu asupra coloniei de pești de gheață, publicat în revista Current Biology.

„Nu am mai văzut așa ceva în 15 ani de când sunt om de știință oceanic”, a dezvăluit Purser. „După acea scufundare, am trimis un e-mail experților de pe țărm care știu despre astfel de pești. Ei au spus că acest lucru este destul de unic”, a completat cercetătorul.

Oamenii de știință sunt fascinați de ce se ascunde în Marea Weddell

Alte patru expediții în adâncuri au dezvăluit extinderea coloniei de pești de gheață și natura sa uniformă izbitoare.

„Este o descoperire surprinzătoare”, a confirmat John Postlethwait, profesor de biologie la Universitatea din Oregon, care studiază peștii, dar care nu a fost implicat în cercetare. „Este, de asemenea, semnificativă. Amploarea biomasei este, pentru mine, cel puțin neașteptată. (…).”, a adăugat acesta.

Cuiburile acoperă mai mult de 240 km pătrați

Colonia de pești descoperită acoperă mai mult de 240 de kilometri pătrați, potrivit cercetătorilor. În medie, există un cuib la fiecare trei metri pătrați, deci aproximativ 60 de milioane de cuiburi active. Fiecare cuib are aproximativ 15 centimetri adâncime, 75 de centimetri lățime și conține în medie 1.735 de ouă. Majoritatea sunt păzite de un pește adult. Unele cuiburi conțineau doar ouă, iar unele erau nefolosite.

Peștii par să fie atrași de o zonă cu apă mai caldă, cu aproximativ 2 grade Celsius în plus, decât fundul mării din jur, care are 0 grade Celsius, a precizat Purser.

Întrebarea la care cercetătorii speră să găsească răspuns în adâncurile din Antarctica

Cercetătorii au implementat două sisteme de supraveghere, pentru a monitoriza colonia de pești de gheață. Aceștia speră că fotografiile vor surprinde mai multe detalii despre ecosistemul cuiburilor. O întrebare la care doresc să răspundă oamenii de știință este cât timp păzesc peștii adulți ouăle. Experții bănuiesc că ar putea dura luni.

În timp ce Marea Weddell din Antarctica este acoperită cu gheață pe tot parcursul anului, grosimea stratului este relativ subțire, de 91 cm, ceea ce înseamnă că fotosinteza poate avea loc și viața poate prospera. Purser a declarat că fundul Mării Weddell este departe de a fi steril, aici viețuind bureți de mare, corali, caracatițe etc. Deși există specii de pești de apă dulce care fac tipuri similare de cuiburi, oamenii de știință „nu au văzut niciodată colonii ca aceasta în adâncul mării”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...