Declarația Unică 2024, cine trebuie să o depună și care este data-limită

Emanuela Pană 09.02.2024, 18:41
Declarația Unică 2024, cine trebuie să o depună și care este data-limită

Declarația Unică 2024, care face referire la veniturile înregistrate în decursul anului 2023, are un nou format anul acesta. După estimările ANAF, Declarația 212 (sau Declarația Unică) ar trebui depusă de 800.000 de români. Vezi cine trebuie să o depună și care este data-limită, în continuare. 

Ce este Declarația Unică 2024 și cine trebuie să o depună? 

Formularul 212 (Declarația Unică) reprezintă un document fiscal pus la dispoziția contribuabililor de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în fiecare an. Acest formular permite contribuabililor să-și declare veniturile realizate pe propria răspundere. 

În acest an, Declarația Unică ar trebui depusă, după estimările ANAF, de aproximativ 800.000 de români. Aceasta trebuie completată și depusă de către persoanele fizice care în 2023 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. 

Prin intermediul Declarației Unice (DU), toate persoanele fizice care obțin venituri din alte surse decât cele salariale, precum și toate entitățile comerciale care gestionează contabilitatea în regim simplificat, cum ar fi profesii liberale, sunt obligate să depună anual această declarație. 

Printre profesii liberale incluse în această categorie se numără experții contabili și contabilii autorizați (membri ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), avocații (membri ai Baroului), consultanții fiscali (membri ai Camerei Consultanților Fiscali), evaluatorii autorizați (membri ai ANEVAR) și altele.  

De asemenea, sunt obligate să depună declarația unica persoanele fizice care desfășoară activități în regim de Persoană Fizică Autorizată (P.F.A.), Persoană Fizică Individuală (P.F.I.), Întreprindere Individuală (I.I.) sau Întreprindere Familială (I.F.).

Citește și: Românii care primesc bani de la Revolut în cadrul promoţiilor trebuie să plătească impozit. Ce trebuie să ştie despre Declaraţia unică

Care este data limită de depunere a Formularului 212? 

Perioada de depunere a Declarației Unice pentru anul 2024 a început deja și se va încheia pe data de 27 mai. Noul format al formularului a fost aprobat abia în ianuarie și stârnește confuzie printre contribuabili. 

Declaratia Unica 2024
Termenul de depunere a Declaratiei Unice in 2024

Modelul formularului este dificil de înțeles, iar ANAF nu oferă o explicație clară a categoriilor obligate să depună declarația. Potrivit ANAF, ”toată lumea știe” cum se depune DU, iar dacă cineva nu înțelege, să sune la call-center, la numărul de telefon 0314039160. 

Veniturile care trebuie trecute în DU: 

  • Impozitul pe venitul din cedarea folosinței bunurilor: Venitul brut devine venit anual impozabil. 
  • Impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare: Se calculează la valoarea tranzacției cu o cotă de 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere. 
  • Impozitul pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate: Se aplică începând cu anul 2023. 
  • Contribuții sociale: Plafoanele se modifică la 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în funcție de veniturile din 2023. 

Venituri estimate 

  • Impozitul pe venitul din cedarea folosinței bunurilor: Se determină prin deducerea a 20% din venitul brut. 
  • Veniturile din punctele gastronomice locale: Se consideră venituri din activități independente. 
  • Contribuția de asigurări sociale de sănătate: Se calculează la o bază de calcul egală cu venitul estimat sau norma anuală de venit, dar nu mai mare de 60 salarii minime brute, arată ziarulunirea.ro. 

Cum se depune Declarația Unică? 

  • Electronic, prin Spațiul Privat Virtual (SPV); 
  • Pe hârtie, la ghișeul ANAF din regiune; 
  • Prin poștă, cu confirmare de primire. 

Vezi și: Pensionarii au primit vestea! Trebuie să completeze declarația unică

Modificările ANAF în ceea ce privește Declarația Unică 2024 

Principalele modificări ale ANAF sunt următoarele: 

  1. Procedura de determinare a bazei de calcul pentru impozitul pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, în contextul în care, în anul 2023, venitul brut este considerat venit anual impozabil.
  2. Procedura de stabilire a impozitului pe veniturile rezultate din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, începând cu anul 2023. În momentul transferării dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii, referitor la construcții de orice tip și terenurile aferente acestora, precum și terenurile fără construcții, contribuabilii sunt obligați să plătească un impozit calculat în funcție de valoarea tranzacției. Acest impozit este determinat prin aplicarea unei cote de impunere de 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a proprietăților imobiliare (deținute până la 3 ani inclusiv sau deținute pentru o perioadă mai mare de 3 ani).
  3. Procedura de calcul a impozitului pentru veniturile sub forma câștigurilor provenite din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, la fel și din transferul aurului de investiții, se modifică începând cu anul 2023.
  4. Revizuirea prevederilor privind determinarea și finalizarea obligațiilor fiscale anuale, însemnând contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, survine în contextul introducerii noilor limite superioare în funcție de care se calculează aceste contribuții. Astfel, aceste limite sunt fixate la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, având în vedere veniturile realizate în cursul anului fiscal 2023.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...