Pensionarii au primit vestea! Trebuie să completeze declarația unică

Madlen Moraru 12.06.2020, 14:16
Pensionarii au primit vestea! Trebuie să completeze declarația unică

Pensionarii au primit vestea potrivit căreia vor fi nevoiți să completeze declarația unică, în anul 2020. Cei care au ajuns la vârsta legală pentru a fi la pensie trebuie să depună o serie de acte, dacă este stabilit că acest detaliu este necesar.

Pensionarii au primit vestea

Pensionarii au primit vestea! Trebuie să completeze declarația unică
Pensionarii au la fel precum angajații anumite obligativități fiscale

Trebuie să completeze declarația unică

Pensionarii din România nu scapă nici ei și precum angajații sunt nevoiți să completeze declarația unică în cazul în care au și alte venituri obținute pe lângă cele de pensie. Pot fi obligați să urmeze acești pași și dacă nu datorează o contribuție la pensii. Totodată, pot fi puși să își plătească contribuțiile la sănătate și sunt obligați și la plata unui impozit.

Pensionarii români au anumite obligativități fiscale și trebuie să depună o declarație unică la ANAF. Anunțul este valabil în cazul celor care mai realizează și alte venituri pe lângă cele obținute lunar la pensie.

Potrivit celor de la avocatnet.ro, decizia este una care le vizează pe persoanele trecute de vârsta legală de pensionare și care au mai multe surse de venit. Trebuie să depună o declarație fiscală după care să își achite dările la stat. Românii ieșiți la pensie care au realizat sume de bani suplimentare în fiecare lună, în anul 2019, trebuie să depună declarația unică în anul 2020. Termenul limită pentru această operațiune este cel de 30 iulie 2020.

Mai trebuie știut că este necesară și depunerea unei declarații de estimare a veniturilor de anul 2020. Termenul pentru respectivul act fiscal este cel de 15 martie 2021.

Pensionarii trebuie să depună o declarație unică atunci când realizează venituri din:

  • activități independente
  • drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii)
  • activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare;
  • sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.
Urmăriți Impact.ro și pe