Declarația care bagă frica în Europa: „Totul este gata pentru desfășurarea armelor nucleare rusești”

Raluca Alexe 14.06.2023, 12:11
Declarația care bagă frica în Europa: „Totul este gata pentru desfășurarea armelor nucleare rusești”

Aleksandr Lukashenko a făcut un anunț care a băgat deja spaima în Europa. Președintele Belarusului și ultimul dictator din epoca modernă își asumă că ar folosi fără ezitare armele nucleare ale Rusiei.

Anunțul care bagă frica în Europa. Cine spune adevărul?

Aleksandr Lukashenko a declarat marți că, dacă Belarusul ar fi vreodată în pericol, nu ar ezita să folosească armele nucleare tactice primite de la Rusia. Declarațiile sale șocante au contrazis, însă, afirmațiile făcute de omologul său rus, Vladimir Putin, care a spus, la începutul acestui an, că va disloca în Belarus armele nucleare luna viitoare, acesta rămânând exclusiv sub controlul Moscovei până atunci.

„Care e problema să coordonezi o astfel de lovitură? Nu este deloc o problemă. Ridic receptorul şi oriunde se află, el răspunde. Dacă el sună, răspund oricând. Nu este deloc o problemă să coordonăm lansarea unei astfel de lovituri”, a declarat Lukașenko, referindu-se la Vladimir Putin.

În cadrul întâlnirii de vineri cu Lukașenko, Putin a declarat că instalarea armelor cu rază scurtă de acțiune va fi gata până în 7-8 iulie și abia apoi vor fi mutate pe teritoriul Belarusului. Această mișcare este considerată un avertisment pentru Occident, pe măsură ce ajutorul pentru Ucraina se intensifică.

Potrivit liderului belarus, armele nucleare ruse sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra orașelor nipone Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Întrebat mai târziu de prezentatoarea unei televiziuni de stat ruse dacă Belarus a primit deja armele nucleare, Lukașenko a răspuns: „Nu toate, încetul cu încetul”.

Vestea este cu atât mai neliniștitoare, cu cât și contraofensiva Ucrainei se intensifică. Recent, Putin și-a sumat faptul că este deschis negocierilor de pace, însă doar dacă NATO va opri furnizarea de arme Ucrainei. Totuși, unii lideri europeni au declarat că își oferă în continuare sprijinul în ceea ce privește armamentul și mentenanța aparaturilor afectate în război.

 

Urmăriți Impact.ro și pe