„Nu voi ierta pe nimeni”. Primul mesaj al lui Aleksandr Lukașenko după ce a îngrijorat Rusia, ce se observă în imagini

Mihnea Tălău 24.05.2023, 10:32
„Nu voi ierta pe nimeni”. Primul mesaj al lui Aleksandr Lukașenko după ce a îngrijorat Rusia, ce se observă în imagini

Președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a apărut în public și a respins afirmațiile potrivit cărora ar avea probleme de sănătate. În cadrul unei întâlniri oficiale el a declarat că „nu are de gând să moară” și că a avut doar un adenovirus.

Lukașenko ”nu moare și nu iartă pe nimeni”

Într-o înregistrare video difuzată de o instituție media de stat, președintele belarus, în vârstă de 68 de ani, le-a spus oficialilor: „Băieți, eu nu voi ierta pe nimeni, pe nimeni, dacă cineva se gândește că m-am pregătit să mor, liniștiți-vă. Nu e nimic altceva decât o părere a rețelelor sociale și a Telegramului”, a spus el

Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, nu a mai fost văzut de la 9 mai, la o paradă militară la Moscova, unde a părut obosit și instabil.

El a declarat în cadrul unei reuniuni că a suferit de un adenovirus, care este un virus comun al răcelii.

Imagini ale întâlnirii au fost difuzate de Pul Pervovo, o televiziune de stat care relatează despre activitățile dlui Lukașenko.

Acesta a susținut că, deși este nevoie de doar trei zile pentru a se recupera după un astfel de virus, a fost prea ocupat pentru a-și lua imediat concediu.

„Nu am de gând să mor, băieți. Va trebui să vă luptați cu mine pentru foarte mult timp de acum încolo”, a adăugat el.

Evenimentele care au dat naștere speculațiilor

Președintele Lukașenko conduce Belarusul din 1994 și a permis forțelor rusești să lanseze atacuri asupra Ucrainei de pe teritoriul său.

El a apărut slăbit în timpul ceremoniilor militare de 9 Mai de la Moscova şi nu a participat la un dineu oferit de Vladimir Putin. Mai apoi a lipsit de la festivităţile naţionale din Belarus, fapt care a alimentat speculații că Lukaşenko ar fi fost, grav bolnav, internat într-un spital. Un canal de ştiri de stat din Belarus a publicat săptămâna trecută o fotografie cu Aleksandr Lukaşenko în vizită la ceea ce este prezentat a fi un centru de comandă militar. Pe imagine, Lukaşenko apare cu un bandaj la mâna stângă, similar cu cel pe care l-a purtat și la parada de 9 mai, din Moscova, ultima oară când a fost văzut în public.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...