Recent, Pfizer a luat o decizie radicală, astfel că a decis să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul COVID-19 din 2023 până în 2026, potrivit Financial Times. Cu toate acestea, există patru ţări se opun acordului, iar acest lucru se datorează surplusului de doze.
Se pare că producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% şi chiar să amâne livrarea acestora, însă Pfizer cere plata pentru dozele comandate care nu vor fi niciodată fabricate, a precizat raportul FT.
„Am obţinut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 şi securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze. Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.
Așadar, noii termeni au fost prezentaţi miniştrilor sănătăţii din statele membre în cadrul unei reuniuni private. Aceştia au întâmpinat rezistenţă din partea a 4 state membre, iar Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria, a declarat că ţara sa, alături de Polonia, Ungaria şi Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri. Medzhidiev a ținut să mai precizeze că nici alţi membri ai UE nu vor susţine acordul propus în forma sa actuală.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Amendamentul propus de Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situaţia critică a surplusului de vaccinuri din Bulgaria şi povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii. Facem apel la Comisie să se întoarcă la masa negocierilor, ţinând cont pe deplin de mandatul acordat. Până când nu se găseşte o soluţie, toate livrările trebuie să fie oprite”, a declarat Medzhidiev.
Până acum, Pfizer nu a dorit să răspundă la o solicitare de comentarii.
Ulterior s-a observat că noul contract prevede ca Pfizer să updateze vaccinul cu scopul de a include și noile tulpini de COVID. Vlastimil Valek, ministrul ceh al Sănătății, a spus că majoritatea țărilor UE consideră că înțelegerea este corectă.
„Majoritatea țărilor au fost de acord. Contractul nu este rău. Aaceste propuneri nu prezintă o soluție finală și echitabilă la problemele surplusului de vaccin împotriva Covid-19 și nu răspund nevoilor sistemelor de sănătate, cetățenilor și intereselor financiare ale statelor membre”, a mai spus acesta.
În luna ianuarie a acestui an, Reuters a relatat despre discuţiile dintre Bruxelles şi Pfizer, pe fondul unei supraoferte globale de vaccinuri COVID-19, astfel că Europa se afla într-un exces de aprovizionare deosebit de mare. Aceste discuţii au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă cele până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preţ mai mare.