EXCLUSIV

România a primit 300.000 de doze din noul vaccin anti-COVID-19. Comandantul Institutului Cantacuzino anunță unde are loc vaccinarea: „Luptă împotriva tulpinii Omicron”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 09.12.2022, 20:18
România a primit 300.000 de doze din noul vaccin anti-COVID-19. Comandantul Institutului Cantacuzino anunță unde are loc vaccinarea: „Luptă împotriva tulpinii Omicron”. EXCLUSIV

România a primit până astăzi circa 300.000 doze ale vaccinului împotriva COVID-19, preparat pe baza noii formule. Anunțul a fost făcut de Comandantul Institutului „Cantacuzino”, generalul Florin Oancea, în exclusivitate pentru Impact.ro

Anunțul comandantului Institutului „Cantacuzino”, generalul Florin Oancea

Florin Oancea a mai declarat, pentru Impact.ro:

„Până în prezent noi avem în stocuri circa 300.000 de doze ale noului tip de vaccin contra COVID-ului, cele preparate și pregătite să lupte contra tulpinii Omicron. Dar misiunea noastră este exclusiv aceea de a le găzdui pentru o vreme. Dozele sunt distribuite către cabinetele medicilor de familie, unde conform noilor prevederi, se realizează în prezent vaccinarea. Desigur, cu aprobarea celor de la DSP”.

Noile doze de vaccin sunt produse de Pfizer

Potrivit acestuia, este vorba exclusiv despre doze de tip Pfizer. El mai a precizat că institutul pe care-l conduce deține încă cantități importante de vaccin din vechiul stoc, a cărui durată de valabilitate e în termen de garanție.

„Mai avem și doze de vaccin mai vechi. Și în termen de valabilitate, și cu termenul de valabilitate depășit. Pentru acestea din urmă se va asigura distrugerea vaccinurilor, dar nu vă pot oferi detalii, fiindcă Ministerul Sănătății e cel responsabil de întregul proces”, a indicat Florin Oancea, pentru Impact.ro.

Comandantul Institutului „Cantacuzino”, generalul Florin Oancea
Comandantul Institutului „Cantacuzino”, generalul Florin Oancea

Alexandru Rafila anunțase în noiembrie sosirea primelor doze ale noului vaccin

În urmă cu mai puțin de trei săptămâni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, făcea oficial anunțul sosirii în țară a noilor doze de vaccin contra COVID-19:

„Au sosit deja primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina cu doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA4, BA5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală.”, declara Alexandru Rafila la data de 24 noiembrie.

De atunci, informațiile pe acest subiect au lipsit din spațiul public.

România nu a utilizat decât 56% din dozele mai vechi de vaccin

Autoritățile românești nu au reușit să convingă populația, pe durata pandemiei de COVID-19, care a afectat întreaga planetă, din martie 2020 încoace, atunci când a fost declarată oficial de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), să se vaccineze contra acestei teribile boli, care a răpit doar în România 67.250 de vieți, potrivit statisticilor oficiale.

În aceste condiții, din cele aproape 29 de milioane de doze de vaccin contra COVID, achiziționate de țara noastră până în prima parte a acestui an, mai puțin de 56% au fost folosite. Alte 5,7 milioane de doze au fost vândute altor state sau donate, în timp ce peste un milion de doze au trebuit distruse pentru că depășiseră termenul de valabilitate.

Peste 917.000 de doze au fost dintre cele produse de AstraZeneca, dar acestora li s-au alăturat și dintre cele produse de Pfizer sau Moderna, chiar dacă în cantități mult mai mici. Toate aceste date au plasat țara noastră pe unul din ultimele locuri ale topului luptei contra pandemiei de SARS CoV-2.

În această toamnă, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunța că se întrezărește finalul pandemiei, dar anunțul oficial legat de încetarea acesteia nu a fost încă făcut, în ciuda faptului că punctul culminant al pandemiei a fost evident depășit.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe