Achiziția de vaccinuri Covid-19 a atras atenția Parchetului European. Detaliul de la care a fost demarată ancheta

Mihnea Tălău 14.10.2022, 16:54
Achiziția de vaccinuri Covid-19 a atras atenția Parchetului European. Detaliul de la care a fost demarată ancheta

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a confirmat că are în desfășurare o anchetă privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Comisia Europeană a încheiat contracte pentru 4,2 miliarde de doze de vaccin

Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În acest stadiu, niciun alt detaliu nu va fi făcut public, se mai arată în comunicatul Parchetului European.

„Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În acest stadiu, niciun alt detaliu nu va fi făcut public”, se precizează în comunicatul instituției.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit datelor de pe site-ul Comisiei. Până la data de 7 septembrie 2022, au fost livrate 1,7 miliarde de doze. Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de societatea mixtă americano-germană Pfizer-BioNTech.

Numărul de doze pentru care au fost semnate contracte:

– BioNTech și Pfizer – 2,4 miliarde de doze
– Moderna – 460 de milioane de doze
– AstraZeneca – 400 de milioane de doze
– Johnson & Johnson – 400 de milioane de doze
– Novavax – 200 de milioane de doze
– Valneva – 1,2 milioane de doze
– Sanofi-GSK – 300 milioane de doze
– HIPRA Human Health – 250 de milioane de doze.

Statele UE, printre care si Romania, pun presiune pe Pfizer. Are legatura cu contractele pentru vaccinurile anti-COVID-19

Prevederile contractelor, în special prețurile, sunt confidențiale

Principalele prevederi ale contractelor, în special prețurile, sunt confidențiale, aspect criticat de membrii Parlamentului European și de ONG-uri.

În urma unui articol publicat de New York Times în aprilie 2021, în care se scria că șeful Comisiei ar fi făcut schimb de SMS-uri cu Albert Bourla în contextul negocierilor privind un contract de achiziție de vaccinuri, un jurnalist a cerut Comisiei accesul la aceste mesaje și la alte documente legate de aceste discuții.

Executivul UE, care a fost mandatat să negocieze achiziția de vaccinuri în numele statelor membre, a fost de acord să îi trimită trei documente (un e-mail, o scrisoare și un comunicat de presă), dar niciunul dintre SMS-uri.

CE a argumentat că nu a păstrat SMS-urile, deoarece nu există o astfel de obligație, întrucât acestea nu fac obiectul normelor de transparență din 2001 ale instituțiilor europene.

La începutul acestui an, mediatorul european, Emily O’Reilly, a reproșat Comisiei Europene că a refuzat să ofere presei informații despre schimbul de SMS-uri dintre șefa executivului UE, Ursula von der Leyen, și directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, pe tema achiziționării de vaccinuri împotriva COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...