BREAKING

Decizie finală în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. Reacția oficialului: „Ce înseamnă profund viciată?”

Elena Avramescu 11.01.2023, 15:03
Decizie finală în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. Reacția oficialului: „Ce înseamnă profund viciată?”

Cu doar câteva minute în urmă s-a dat un verdict cu privire la teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode. În acest sens, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a declarat că teza este „profund viciată”, lucru stabilit după a doua analiză a acestei teze. Astfel că se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamante anterior și analizate de Comisie.

S-a constatat plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

UPDATE 15:03. După decizia anunțată de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode, acesta a ținut să-și expună punctul de vedere, fiind complet contrariat de ceea ce se întâmplă.

„Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, fac următoarele precizări:

1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar şi pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub acelaşi stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică şi un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanţă cu standardele academice de la momentul susţinerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma ‘profund viciată’ e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate”, a scris Lucian Bode, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Însă asta nu este tot, deoarece acesta a mai precizat că în ultimii ani, teza sa de doctorat a trecut prin toate etapele de analiză şi prin toate filtrele de verificare.

„Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeş-Bolyai şi de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituţii, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar”, a mai spus acesta.

Se pare că procedural şi legal există cel puţin două probleme izbitoare, iar prin acţiunea pe care a deschis-o în instanţă vrea să se asigure că legea este respectată. În încheiere, ministrul a acuzat o serie de atacuri concertate ale USR şi ale sateliţilor săi asupra sa, precum şi asupra Partidului Naţional Liberal.

Știre inițială

„Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie, plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, găsim notat în Hotărârea publicată pe site-ul UBB, potrivit edupedu.ro.

Cu toate acestea, în Hotărârea Comisiei nu găsim menționat vreun procent cu privire la conținutului plagiat, însă sunt aduse în discuție „abaterile etice constante” și „teza profund viciată”. În plus, în anexă sunt publicate în jur de șase pagini de exemple de plagiat și citare defectuoasă, dar și mai mult de o pagină de exemple de citare corectă.

Se pare că Adrian Ivan, conducătorul de doctorat în cazul tezei lui Lucian Bode, a fos cel care a vrut să fie stopată orice fel de analiză, însă această cerere nu a fost acceptată.

Trebuie menționat faptul că, indiferent de situație, Comisia de Etică a UBB are obligația de a analiza orice fel de sesizare sau se poate autosesiza în momentul în care există informații și dovezi concrete. Cu toate acestea, nu a primit niciun punct de vedere de la conducătorul de doctorat, profesorul Adrian Ivan, care a solicitat, prin avocat, stoparea analizei tezei.

Pericolul care ii asteapta pe elevi in scoli. Semnalul de alarma tras de Lucian Bode
Pericolul care ii asteapta pe elevi in scoli. Semnalul de alarma tras de Lucian Bode

„Comisia s-a autosesizat în mod legal și că analiza abaterilor etice este în continuare permisă de Decizia CCR 364/2022 chiar dacă nu poate duce la sancțiunea cea mai drastică, retragerea titlului de doctor”, potrivit Comisiei.

În acest sens, Comisia a decis să reia cererea adresată lui Lucian Bode de a “alinia teza la standardele de etică academică” și chiar a solicitat Editurii CA Publishing să retragă volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, ce a fost publicat pe baza tezei.

În plus, Hotărârea Comisiei consemnează și poziția lui Dan Lazăr, ce este membru al comisiei de susținere a tezei, și, în prezent, prorector UBB.

„Nu am primit raportul de similitudini, nici la momentul susținerii, nici acum, astfel mi-e imposibil să mă pronunț asupra “aspectelor semnalate”! La numirea mea în Comisia de susținere a tezei de doctorat, am primit doar teza de doctorat și o declarație a conducătorului de doctorat prin care se justifică un procentaj de similitudini de aproximativ 10%.

După cum se poate vedea și din Referatul meu de apreciere, printre criticile/recomandările mele se regăsesc și chestiuni ce țin de erori de citare sau redactare, precum și de alcătuire a bibliografiei, așa cum sunt și cele invocate de petentă și confirmate de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai”, a transmis comisiei prof. Dan Lazăr, membru al comisiei de susținere a tezei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...