Decizie de ultimă oră luată de Ucraina. Își modifică planurile militare în urma scurgerii de documente de la Pentagon

Elena Avramescu 10.04.2023, 11:57
Decizie de ultimă oră luată de Ucraina. Își modifică planurile militare în urma scurgerii de documente de la Pentagon

O sursă extrem de apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a făcut recent declarații îngrijorătoare, spunând că ​Ucraina și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului, potrivit CNN.

Motivul pentru care Ucraina își modifică planurile militare

Recent, o serie de documente secrete ale Pentagonului, care au fost publicate pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni, au oferit o perspectivă neașteptată asupra modului în care SUA spionează atât aliații, cât și inamicii, lucru care a dus la o profundă neliniște în rândul oficialilor americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și compromite relații externe importante.

În acest sens, mai multe documente scurse divulgă slăbiciuni ale armamentului ucrainean, precum și ale mărimii și pregătirii batalioanelor într-un moment critic al războiului, când forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă.

În plus, mai multe informații vorbesc și despre faptul că armata ucraineană se află într-o situație nu tocmai prielnică, iar unele dintre documente descriu lipsuri critice de muniții de apărare antiaeriană ucrainene. Astfel că în timp ce oficialii ucraineni au respins documentele ca fiind „false”, mai mulți oficiali americani au confirmat că documentele sunt legitime, cu toate că sunt șanse mari ca unele dintre ele să fie alterate.

Însă asta nu este tot, deoarece documentele dezvăluie faptul că SUA l-au spionat inclusiv pe președintele Zelenski, fiind o frustrare uriașă pentru oficialii ucraineni, conform unei surse apropiate liderului de la Kiev. Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt profund frustrați de această scurgere de informații.

Rusia, vesti socante despre finalul razboiul din Ucraina
Razboi in Ucraina

Reuters notează faptul că scurgerea de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă cu scopul de a a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei.

Astfel că scurgerile de date relatate de New York Times conțin o „cantitate foarte mare de informații fictive” iar Rusia ar fi pe punctul de a prelua din nou inițiativa în război.

„Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaționale ale serviciilor secrete rusești. Și nimic mai mult”, a spus Podoliak într-o declarație scrisă.

Momentan, Pentagonul investighează modul în care au fost postate pe rețelele de socializare zilele acestea mai multe documente care detaliază planurile de consolidare a armatei ucrainene pentru contraofensiva planificată în această primăvară.

„Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor”, a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters.

Persoanele care se ocupă de anchetă analizează motivaţiile pentru care le-ar avea un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...