Forțele ucrainene și ruse și-au fortificat pozițiile miercuri. Este o zi de comemorare în ambele țări

Elena Avramescu 22.06.2022, 08:40
Forțele ucrainene și ruse și-au fortificat pozițiile miercuri. Este o zi de comemorare în ambele țări

Forțele ucrainene și ruse au fost înrădăcinate miercuri în câmpurile de luptă din estul Ucrainei, o zi de comemorare în ambele țări pentru a marca aniversarea invaziei sovietice de către Hitler în 1941. Luptele în războiul de luni de zile au favorizat Rusia în ultimele săptămâni din cauza avantajului său uriaș în puterea de foc a artileriei, un fapt pe care l-a recunoscut președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs marți seara.

22 iunie, „Ziua Comemorarii și a Durerii” în Rusia

„Datorită manevrelor tactice, armata ucraineană își întărește apărarea în regiunea Lugansk”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Ocupatorii fac presiuni puternice, de asemenea, în direcția Donețk.

Provinciile Lugansk și Donețk la un loc sunt cunoscute sub numele de Donbas, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu forțele ucrainene din 2014, după anexarea Crimeei de Ucraina de către Rusia.

„Și la fel de activ luptăm pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei, luptăm în fiecare zi pentru armamentul modern pentru țara noastră. Nu ne lăsam o singură zi”, a spus Zelenski. îndemnându-i pe cei care îi susțin țara să accelereze livrările de arme.

Într-o decizie simbolică, Ucraina urmează să devină un candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană joi, au declarat diplomații UE.

Eșecul Rusiei de a face o descoperire majoră de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie înseamnă că timpul este de partea ucrainenilor, potrivit unor analiști militari.

„Este un meci de box la categoria grea. În 2 luni de luptă, nu a existat încă o lovitură de eliminătorie. Va veni, pe măsură ce forțele rusești se epuizează din ce în ce mai mult”, generalul-locotenent american Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane în Europa, a scris pe Twitter.

22 iunie este o dată semnificativă în Rusia, „Ziua Comemorarii și a Durerii”, care marchează momentul în care forțele germane naziste ale lui Hitler au invadat Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial. Este, de asemenea, comemorată în Ucraina și în vecinatatea Belarus, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. Războiul de acolo a durat 1.418 zile de la 22 iunie 1941, iar istoricii estimează că aproximativ 27 de milioane de soldați și civili sovietici au fost uciși.

Ucraina, un nou Afganistan pentru Rusia? Cum s-a transformat „operatiunea speciala” intr-un dezastru militar pentru Moscova
Razboi in Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin, care a lansat ceea ce el numește o „operație militară specială” în Ucraina pentru a elimina naziștii, urmează să depună flori pentru a onora morții. Guvernul ucrainean și susținătorii săi occidentali spun că Putin a folosit un pretext fals pentru a duce un război de agresiune neprovocat asupra vecinului său.

Pentru a marca această aniversare, ministerul rus al Apărării a lansat miercuri documente care datează de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, care pretind să arate că Germania intenționează să susțină că armata sovietică bombardează biserici și cimitire pentru a-și justifica invazia.

Forțele ruse și separatiștii din estul Ucrainei au făcut noi progrese marți, împingând spre orașul Lysychansk, principalul bastion al forțelor ucrainene din Donbas.

În unele dintre cele mai sângeroase lupte văzute în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia a făcut progrese lente în Donbas din aprilie, într-un conflict care a costat viețile a mii de soldați de ambele părți.

Unele dintre lupte s-au întins pe râul Siverskyi Doneț, care se învârte prin Donbas, cu forțele rusești în principal pe malul de est și forțele ucrainene în principal pe vest. Dar trupele ucrainene, și se estimează că 500 de civili, încă rezistă la o fabrică chimică din orașul Sievierodonetsk de pe malul de est, în ciuda săptămânilor de bombardamente puternice.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhiy Gaidai, a confirmat că Toshkivka, o așezare de pe malul de vest mai la sud, este acum controlată de forțele ruse.

Urmăriți Impact.ro și pe