Rachetele „Patriot” nu vor fi trimise în Ucraina. De ce SUA și NATO au decis acest lucru

Elena Avramescu 02.12.2022, 15:19
Rachetele „Patriot” nu vor fi trimise în Ucraina. De ce SUA și NATO au decis acest lucru

Recent, mai mulți oficiali ai SUA și NATO au declarat că au luat decizia de a nu trimite sisteme defensive de rachete „Patriot” în Ucraina, în pofida insistențelor Kievului. Se pare că Departamentul american al Apărării poartă în prezent discuții cu Ucraina cu privire la o gamă largă de capabilități și sprijin militar, cum ar fi sistemele „Patriot”, însă nu dorește să le livreze în prezent.

Ucraina nu va beneficia de rachete „Patriot” din partea SUA și NATO

Se pare că rachetele „Patriot”, la fel ca alte arme extrem desofisticate, necesită un personal semnificativ pentru întreținere, sprijin și instruire, ceea ce complică destul de mult furnizarea acestor sisteme către partea ucraineană.

Jens Stoltenberg a adus în discuție și problema întreținerii și aprovizionării cu muniție a armamentului occidental trimis Ucrainei.

„Este important să ne asigurăm că sistemele deja trimise Ucrainei funcționează, pentru că am trimis multe sisteme de armament și acestea au nevoie de muniție, întreținere și piese de schimb. Una dintre marile provocări este să ne asigurăm că aceste arme funcționează cum trebuie”, a declarat Jens Stoltenberg la Forumul pentru Securitate desfășurat la Berlin.

Recent, aliații NATO au început să examineze posibilitatea de a investi în sisteme de armament din vremea Uniunii Sovietice, pentru a putea fi livrate Ucrainei cu scopul de a se apăra în războiul pornit de Rusia.

„Examinăm fiecare opțiune pentru a ne asigura, încă o dată, că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie și ceea ce poate fi cel mai eficient pentru ei. Unele opțiuni merg până la sistemele din epoca sovietică pe care (ucrainenii) le au de zeci de ani în stoc. De exemplu, înseamnă să ne asigurăm că există muniție pentru astfel de sisteme.

În unele cazuri, asta presupune să fie produse lucruri care nu s-au mai produs de ceva vreme. Așa că examinăm toate aceste variante”, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken.

Rachetele Patriot nu vor fi trimise in Ucraina
Rachete Patriot

Publicația The New York Times spune că NATO discută despre investiții în vechile fabrici aflate în Republica Cehă, în Slovacia și în Bulgaria pentru a reporni producția de obuze destinate artileriei ucrainene din perioada sovietică, încă numeroasă. Astfel că nu este de mirare că eforturile Kievului de a-și convinge partenerii să trimită rachete „Patriot” pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia nu au avut niciun efect.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe a solicitat în această săptămână ca Germania să furnizeze țării sale sisteme de rachete americane „Patriot” cât de repede posibil.

„Mesajul este simplu: dați-ne rachete Patriot cât de repede puteți. Este vorba de sistemele de care Ucraina are nevoie pentru a-și proteja populația și infrastructura critică”, a spus Kuleba la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut o amenințare dură, spunând că în cazul în care Ucraina va primi baterii de rachete „Patriot”, acestea vor fi considerate ținte de către trupele Moscovei.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...