Mai multe documente despre atentatul din 11 septembrie, declasificate. Se împlinesc 20 de ani de la tragedia din New York

Nicu Stan 07.09.2021, 16:15
Mai multe documente despre atentatul din 11 septembrie, declasificate. Se împlinesc 20 de ani de la tragedia din New York

Mai multe documente despre atentatul din 11 septembrie au fost declasificate. Se împlinesc 20 de ani de la tragedia din New York, iar președintele Joe Biden a hotărât să se facă publice unele documente ale anchetei despre 11 septembrie.

Joe Biden a dispus să se declasifice documente importante din ancheta atentatului de la 11 septembrie

La doar câteva luni după ce a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii, preşedintele Joe Biden a dat un ordin executiv în vederea declasificării unor documente ale anchetei despre atentatul de la 11 septembrie 2001.

De asemenea, într-un comunicat al Casei Albe, oficialii administrației Biden au anunțat că președintele doreşte astfel să-şi menţină o ”promisiune” din campania electorală.

Joe Biden a cerut declasificarea unor documente de la atentatele de la 11 septembrie
Joe Biden a cerut declasificarea unor documente de la atentatele de la 11 septembrie

Familiie victimelor dau în judecată Arabia Saudită

Astfel, cel mai puternic om de pe planetă a semnat un ordin executiv prin care impune Departamentului de Justiţie şi tuturor agenţiilor implicate să supervizeze o examinare a declasificării unor documente legate de anchetele despre atentatele de la 11 septembrie.

Trebuie reamintit că familii ale victimelor atentatului de la 11 septembrie au lansat o bătălie în justiție împotriva Arabiei Saudite şi altor state pe care le acuză de complicitate.

Guvernele de până acum nu au vrut să declasifice documentele

În cursul acestor proceduri, guvernele americane care s-au perindat la conducerea SUA au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Este vorba despre un subiect mai mult decât sensibil, ținând cont că Statele Unite se pregătesc să marcheze împlinirea a douăzeci de ani de la atacurile împotriva turnurilor gemene ale World Trade Center, precum şi contra Pentagonului.

Talibanii au sărbătorit victoria în capitala Afganistanului

Între timp, talibanii şi-au sărbătorit victoria în Afganistan, după plecarea ultimilor militari americani din Afganistan, plecare care pune capăt unui război devastator de 20 de ani.

”Felicitări Afganistanului. Această victorie este a noastră a tuturor”, a declarat pe aeroportul din Kabul un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

Când au ajuns în Afganistan americanii

Focuri de armă salutând victoria talibanilor au răsunat în capitala afgană, la anunţarea retragerii finale a armatei americane, salutată drept un succes ”istoric” de către talibani, care au revenit la putere la data de 15 august.

Americanii au ajuns în Afganistan în 2001, în fruntea unei coaliţii internaţionale, pentru a-i îndepărta de la putere pe talibani, întrucât aceștia refuzau să îl predea pe liderul Al-Qaida Osama ben Laden, după atentatele teroriste care au avut loc la 11 septembrie în Statele Unite.

Urmăriți Impact.ro și pe