Decizia luată de BOR după moartea bebelușului de la Suceava. Ce se întâmplă cu ritualul botezului

Ioana Bucur 26.02.2021, 08:56
Decizia luată de BOR după moartea bebelușului de la Suceava. Ce se întâmplă cu ritualul botezului

Care este decizia luată de BOR după moartea bebelușului de la Suceava. Ce se va întâmpla, de acum înainte, cu ritualul botezului.

Decizia luată de BOR după moartea bebelușului de la Suceava

Un copil mort după slujba în care era creștinat, părinți distruși, o țară divizată. Se cereau schimbări fundamentale în ritualul botezului, iar înalții Bisericii Ortodoxe au analizat, au discutat și au hotărât. Doar că decizia luată de BOR după moartea bebelușului de la Suceava ar putea să genereze un val de critici dure din partea oamenilor care așteptau un cu totul alt răspuns. Practic, nimic nu se schimbă, totul rămâne cum era și până acum. Ritualul botezului va continua tot cu scufundarea copilului în cristelniță. Sfânul Sinod a transmis, joi, că Biserica Ortodoxă nu își poate modifica doctrina, dar că preotul va trebui să se informeze cu privire la starea de sănătate a bebelușului, vorbind cu părinții și nașii, iar studenții de la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei botezului.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, a comunicat Patriarhia.

Editorial Alin Buzarin. Nu mai stiu popii sa boteze copii?
Ce se întâmplă cu ritualul botezului

Precizările Sfântului Sinod

Decizia BOR după moartea bebelușului de la Suceava, în urma dezbaterilor din spațiul public, este departe de ceea ce și-ar fi dorit cei revoltați de tragedia ce, spun ei, ar fi putut fi evitată. În acest context, reprezentanții Sfântului Sinod au făcut câteva precizări:

  • înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  • în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală;
  • în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

„Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii”

Moartea bebelușului de șase luni de la Suceava, după ce a fost botezat, a readus în prim-plan nemulțumiri vechi cu privire la ritualul botezului. În timp ce unii reprezentanți ai Bisericii au susținut de la bun început că botezul nu se poate modifica, au existat și voci care au recunoscut că trebuie adaptat. Printre aceștia se numără și IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel. Acesta a dezvăluit că a cerut preoților din județ, printr-o scrisoare, să nu facă botezul, dacă au îndoieli.

„Eu m-am temut mereu şi mă tem. Decât să mă puneţi să fac un botez, mai bine urc munţii şi îmi văd de treabă, fac alpinism”, a recunoscut arhiepiscopul de Argeş şi Muscel.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...