Suceava: Mesajul unui enoriaș care apără preotul vinovat de decesul bebelușului stârnește controverse: „Nu știu ce vină să-i găsesc. Copilul nu a murit în cristelniță, sunt convins că nu a inhalat apă”

Elena Avramescu, Ștefan Olteanu 04.02.2021, 10:57
Suceava: Mesajul unui enoriaș care apără preotul vinovat de decesul bebelușului stârnește controverse: „Nu știu ce vină să-i găsesc. Copilul nu a murit în cristelniță, sunt convins că nu a inhalat apă”

Mesajul unui enoriaș care apără preotul vinovat de decesul bebelușului. Este vorba despre Alin Chirilă, unul dintre enoriașii Bisericii „Sf. Constantin și Elena” din Suceava, biserică unde a avut loc botezul micuțului Iustin, care a decedat la scurt timp după botez.

Mesajul unui enoriaș care apără preotul vinovat de decesul bebelușului

Enoriașul a ținut să spună în mod public părerea sa despre preotul paroh Alexandru, care a săvârșit taina botezului. În prezent este cercetată cauza decesului bebelușului, atât din punct de vedere medical cât și judiciar. Alin Chirilă a menționat că ceea ce a scris nu vrea să fie o laudă către preot, fiind doar impresia sa sinceră, cunoscându-l pe preot destul de bine. Chiar dacă nu s-a vrut a fi o laudă, enoriașul a avut numai cuvinte bune de spus la adresa acestuia, astfel că nu concepe ca vina decesului micuțului Iustin să fie a preotului.

Necazul cu bebelușul care a murit după botez s-a întâmplat la biserica la care merg duminică de duminică. Nu vreau ca ceea ce scriu aici să sune ca un laudațio, dar simt nevoia să spun câteva cuvinte despre preotul implicat în tristul eveniment. Sunt impresiile mele sincere și reale despre acest om, așa cum îl percep și l-am simțit de-a lungul anilor.

După ce, în urmă cu ceva ani, m-am mutat din Iași în Suceava, am luat toate bisericile din oraș la rând, și după ce am ajuns la biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena” acolo am rămas până în ziua de azi. Cu timpul am început să-l cunosc tot mai bine pe părintele Alexandru și astfel am aflat despre el că este un trăitor, un om simplu în toate, iubitor de frumos și cultură. Postește mult, se roagă și citește mult. Predicile lui sunt gândite, sunt teologice și au substanță. Soția mea chiar îmi spunea mai demult că “preotul ăsta ține predici prea înalte, peste nivelul audienței”.

Puține sunt bisericile în care să existe o atmosferă cum este în biserica părintelui Alexandru. Oamenii parcă formează o familie. La sărbătorile mari vin în costume populare, se cunosc între ei, vorbesc, mănâncă împreună, fac acțiuni împreună și sunt uniți. Harul părintelui se vede și din aceea că la fiecare slujbă vin zeci de copii să se împărtășească. Într-o duminică curiozitatea m-a îndemnat să-i număr. Socotisem vreo 60 de copii!

Mesajul unui enorias care apara preotul vinovat de decesul bebelusului
Un enorias preotul vinovat de decesul bebelusului

„Nu știu ce vină să-i găsesc părintelui. Copilul nu a murit în cristelniță”

Însă Alin Chirilă nu s-a oprit aici, și a continuat să spună că părintele este extrem de săritor și ajută mereu credincioșii prin diferite acțiuni de caritate, cum ar fi să dăruiască biblii, să ajute copiii și chiar să înființeze un cor format din copii.

În încheierea mesajului, enoriașul a mai spus că nu înțelege cum de s-a întâmplat această tragedie, dar că nu-i găsește nicio vină părintelui, fiindcă scufundarea a fost făcută ca de obicei iar bebelușul nu avea cum să înghită apă, după cum au constatat ulterior medicii. Astfel, consideră că preotul e „fără de păcat”.

Chiar dacă e trăitor și studios, părintele nu e retras din lume. Mereu întreprinde ceva pentru oameni. Prima acțiune de care am auzit când am ajuns la “Sf. Împărați Constantin și Elena” era una care tocmai se încheiase, și anume împărțirea unui lot de Biblii (din păcate nu știu numărul lor) credincioșilor din parohie. Bineînțeles că părintele a înființat și un cor format din copii (printre care și ai mei), ce ne delecta cu frumoase colinde la fiecare sfânt Crăciun.

Acest preot căruia i s-a întâmplat să-i moară un copil după botez este e un om deosebit, smerit, trăitor și iubitor de oameni. Nu știu de ce Dumnezeu a îngăduit asta. Poate ca să-i încerce credința. Îmi pare foarte rău de fiecare dată când aud că moare un copil. Însă asta a fost voia Domnului și mă supun.

Nu știu ce vină să-i găsesc părintelui… M-am uitat pe filmuleț. A făcut ceea ce a mai făcut de sute de ori fără să se întâmple nimic rău. Copilul nu a murit în cristelniță, iar după botez a plâns. Sunt convins că nu a inhalat apă în timpul celor 3 secunde. Nici nu știu dacă să spun Dumnezeu să-l ierte. Nu ar avea sens, e fără de păcat.

În fine, sper ca totul să se termine cu bine. Mă rog Domnului să-i dea putere părintelui Alexandru, iar părinților îndurerați să le dea tărie, liniște și înțelepciune, a spus enorialul Alin Chirilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...