Decizia finală: modul în care elevii din anii terminali pot merge la școală în scenariul roșu. Documentul e clar

Ana Anitoiu 05.03.2021, 21:17
Decizia finală: modul în care elevii din anii terminali pot merge la școală în scenariul roșu. Documentul e clar

Modul în care elevii din anii terminali pot merge la școală în scenariul roșu a fost stabilit, vineri seară, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Iată cum se vor desfășura orele de curs pentru copiii de clasa a VIII-a și pentru adolescenții de clasa a XII-a.

Cum pot merge la școală în scenariul roșu elevii din anii terminali

Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, elevii din ani terminali pot merge fizic la școală în zonele roșii, doar dacă incidența infectărilor cu noul coronavirus la 14 zile nu depășește 6 la mie.

”Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, arată hotărârea CNSU.

Decizia finala: modul in care elevii din anii terminali pot merge la scoala in scenariul rosu. Documentul e clar
Elevi in banci

Ministerul Educației, solicitare pentru modificarea scenariilor, la CNSU

Până la această decizie, în scenariul roșu putea merge la școală doar elevii din clasele primare și rămâneau deschise creșele și grădinițele. Această hotărâre a fost luată la intervenția ministrului Educației și în contextul în care municipiul București a trecut vineri de pragul de infectare de 3 la mie, intrând din nou în scenariul roșu. Astfel, Ministerul Educației a cerut oficial ca și elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, cei care vor susține examenele naționale în format fizic în vara acestui an, să poată merge la școală, chiar și într-o astfel de situație.

„Ministerul Educaţiei, având în vedere importanța examenelor naţionale – Bacalaureat și Evaluare Națională – pentru viitorul oricărui tânăr şi pentru viitorul acestui stat, va face direct către CNSU o solicitare de modificare a scenariilor după care vor funcționa școlile în aşa fel încât școlile cuprinse în localitățile care sunt deja în scenariul roşu conform evoluţiei ratei de infectare să poată permite elevilor din clasele terminale să meargă cu prezenţă fizică în şcoli. Este deja elaborată şi va fi transmisă CNSU în următoarele minute. Ministerul transmite solicitare către CNSU. CNSU este îndreptăţit să ia o decizie asupra acestei solicită”, declarase vineri Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației: ”Școlile se închid ultimele şi se deschid primele”

De asemenea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va susține principiul că
„şcolile se închid ultimele şi se deschid primele”. El a precizat că instituția la conducerea căreia se află va face tot ce se poate pentru ca ”fâșia îngustă” dintre dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate (…) să nu se transforme într-o ”falie”, în contextul pandemiei de coronavirus.

”Ministerul Educaţiei va face toate demersurile care îi stau în limitele de competenţă pentru ca elevii să poată beneficia de maximum de pregătire posibilă în vederea susţinerii examenelor naţionale. De asemenea, va face eforturi şi pentru susţinerea activităţii remediale pentru elevii celorlalte clase care nu vor susţine anul acesta examenele naţionale”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...