Două tipuri de pacienți au prioritate la vaccinul împotriva Covid-19. Vor avea parte și de serul Pfizer

Ana Anitoiu / 05.03.2021, 17:24
Două tipuri de pacienți au prioritate la vaccinul împotriva Covid-19. Vor avea parte și de serul Pfizer

Două tipuri de pacienți au prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19, în România, după cum a transmis Comitetul Național de Vaccinare. Aceste persoane vor avea parte și de serul de la Pfizer-BioNTech.

Ce tipuri de pacienți au prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19

Potrivit Comitetului Național de Vaccinare, pacienții cu transplant sau cei aflați pe lista de așteptare au prioritate la vaccinarea anti-Covid-19. În plus, hotărârea îi vizează și pe cei care au aceeași adresă de domiciliu cu acești oameni.

Pentru imunizarea anti-Covid-19 a acestor categorii de bolnavi cronici ”se va folosi produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 și doza 2”, adică vaccinul Pfizer.

Doua tipuri de pacienti au prioritate la vaccinarea impotriva Covid-19. Vor avea parte si de serul Pfizer
O persoana vaccinata de un cadru medical

Când vor putea fi vaccinați anti-Covid-19 pacienții care au nevoie de transplant

De asemenea, Comitetul Național de Vaccinare a transmis că pacienții care au nevoie de transplant vor putea fi imunizați anti-Covid-19, doar în urma unui consulat medical, fie înainte de intervenție, fie la șase luni după aceasta.

Potrivit Comitetului, centrelor de transplant le revine sarcina de a întocmi listele cu persoanele care cer vaccinarea împotriva coronavirusului și de a le pune la dispoziția direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv DSP.

Cum se fac programările pentru vaccinarea anti-Covid-19

Pacienții care au avut parte de un transplant sau care se află pe lista de așteptare pentru o astfel de intervenție pot declara pe proprie răspundere și datele celor cu care locuiesc, respectiv însoțitorii acestora, astfel încât să fie și ei incluși pe lista pentru vaccinare, după caz. Direcțiile de sănătate publică județene, DSPMB și centrele regionale de distribuție vor asigura dozele de ser necesare, în funcție de solicitările centrelor de vaccinare.

Conform Comitetului, persoanele care se încadrează în aceste categorii pot fi imunizate în centrul de vaccinare anti-Covid-19 la care sunt arondate, fără să fie nevoie de o programare în platforma informatică. În acest caz, reprezentanții centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care persoanele vor să se vaccineze și să pună la dispoziție și lista nominală a celor care cer imunizarea.

Compania Pfizer vrea să se mute din Belgia în România

Compania farmaceutică americană Pfizer va concedia 15% din personalul centrului său de distribuţie de la Zaventem, Belgia, după care a o parte din activităţile vor fi mutate în România. Aproximativ 38 de angajați ar urma să își piardă locurile de muncă.

Conducerea companiei Pfizer a motivat această decizie prin delocalizarea serviciului de planificare a aprovizionării la Bucureşti, România. Sindicatele din Belgia s-au declarat șocate de acest anunţ făcut de unul dintre marii producători de vaccinuri anti-COVID-19, în plină pandemie de coronavirus. Mai multe detalii, AICI!

Un nou vaccin ar urma să intre în România

În urmă cu ceva timp, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, a anunțat că un nou tip de vaccin ar urma să intre în România. Doctorul a spus că serul produs de Johnson & Johnson ar putea ajunge în țară cel mai probabil în jurul lunii aprilie. Acesta ar putea fi aprobat la data de 11 martie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

”Ne așteptăm ca din al doilea trimestru al acestui an să fie livrate conform contractului doze din acest vaccin. Comisia Europeană a încheiat un contract pentru aproximativ 200 milioane de doze, iar România ar putea beneficia de 1 milion de astfel de doze”, a spus Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI