De unde vine expresia OK și ce semnifică de fapt. Când a fost folosită pentru prima oară și cine a inventat acest cuvânt

Emanuela Pană 12.10.2022, 13:18
De unde vine expresia OK și ce semnifică de fapt. Când a fost folosită pentru prima oară și cine a inventat acest cuvânt

De unde vine expresia OK și ce semnifică, de fapt. Nu e de mirare că „OK“ este una dintre cele mai folosite expresii la nivel mondial. Gândiți-vă numai la ce poate fi spus (și înțeles) oriunde pe pământ, indiferent de limba vorbită. Ați ghicit! Este vorba despre „OK“. Totuși, de unde vine această expresie și cui îi este atribuită?

De unde vine expresia „OK“ și ce semnificație are, de fapt?

Obișnuim să spunem destul de des „Totul e OK“ când lucrurile merg așa cum ne dorim. Ok, nu e rău că am introdus în limbajul colocvial unul dintre cele mai folosite și cunoscute cuvinte din lume, dar de la ce vine, totuși, „OK“? Istoria acestei expresii este îndelungată, avându-și originile în Statele Unite ale Americii (SUA).

Originea cuvântului „OK“ a fost îndelung comentată în decursul anilor, iar cea mai veche atestare a expresiei datează din anul 1839, fiind atribuită unui editor al ziarului Boston Morning Post. „OK“ este, fără îndoială, una dintre cele mai utilizate expresii la nivel mondial și cel mai folosit „americănism“ în rândul românilor.

Ce înseamnă expresia „OK“?

Există mai multe ipoteze referitoare la proveniența lui „OK“, un cuvânt (sau o expresie, veți afla mai jos de ce) la care apelăm cu toții pentru a răspunde afirmativ în aproape orice împrejurare. Trebuie menționat că cele mai multe versiuni cu privire la originea expreisie „OK“ nu sunt altceva decât simple mituri.

În urmă cu un secol, expresia „OK“ era deja răspândită în Anglia și America. În Europa, „OK“ și-a făcut loc în rândul expresiilor uzuale abia după Primul Război Mondial. Românii au adoptat această expresie după anii ’90, folosind-o în prezent ca și cum ar face parte din vocabularul fundamental al limbii române.

Cuvântul „OK“ este folosit de români atunci când vor să spună „Da“, „Bine“, „Sunt de acord“. Adevărul este că aceast cuvânt însumează totul: când nu vrei să dai explicații spui „OK“, când vrei să închei o conversație, la fel. Ceea ce îți oferă „OK“ este puterea conciziei, posibilitatea de a spune multe folosind un singur cuvânt.

Se estimează că expresia „OK“ este folosită o dată pe secundă, fiind prezentă în peste 600 de limbi și dialecte. Prima persoană preocupată să descopere adevărata origine a acestui cuvânt a fost lingvistul american Allen Walker Read, de la Universitatea Columbia, care și-a petrecut mai mulți ani din viață examinând documente, arhive și texte antice.

Citește și: Ce înseamnă wild card în tenis. Ce criterii trebuie să îndeplinească jucătorii ca să îl obțină

De unde vine expresia „OK“?

Invenția lui „OK“ îi este atribuită, după cum spuneam, unui editor al ziarului Boston Morning Post. Se zice că inventatorul cuvântului ar fi Charles Gordon Green, un editor care obișnuia să creeze acronime pentru cititorii săi.

De unde vine expresia OK
De unde vine expresia OK

Acesta nota pe marginea articolelor sale acronime precum „NG“ (no go – nu merge”) sau „GC“ (gin cocktail). La data de 23 martie 1839, Green a scris pe marginea unui articol despre o dispută cu rivalii de la Providence Journal, expresia „OK“, însemnând „all corect“ (totul corect).

O altă variantă referitoare la originea expresiei „OK“ vine din America anului 1840 și are legătură cu cel de-al optulea preşedinte al SUA – Martin Van Buren. Acesta era poreclit în timpul campaniei electorale „Old Kinderhook“ (întrucât omul politic avea un nume cu origini olandeze, greu de pronunțat printre americani), cu trimitere la numele localității sale natale, Kinderhook. „Old Kinderhook“, prescurtat „OK“, înseamnă „omul potrivit“. Prescurtarea a apărut pe toate panourile sale electorale, urând să devină o expresie uzuală cu sensul „de acord“.

Mituri despre originea lui „OK“

Poate cel mai interesant mit cu privire la originea lui „OK“ spune că acest cuvânt-expresie ar fi apărut în timpul Războiului Civil American, când soldații îl foloseau pentru a ține evidența celor căzuți pe câmpul de bătălie: „O Killed“ – „0 uciși în bătălie“. În timp, cifra zero s-a transformat în litera „o“, luând naștere, astfel, expresia „OK“. Deși frumoasă, povestea se rezumă la un simplu mit.

O altă legendă legată de originea lui „OK“ face referire la numele unui inginer auto – Otto Kraus, angajat al fabricii de automobile Henry Ford. Inginerul ștanța fiecare mașină care părăsea fabrica cu „OK“, după inițialele sale. Se spune că de aici ar fi căpătat expresia conotația de „Bun“.

În caz că nu știați, există și o variantă germană a celebrului americănism. În Germania, „OK“ ar fi însemnat o prescurtare a expresiei „ohne Korrektur“, adică „fără corectură“. Unii etimologi sunt de părere că afirmația ar putea avea rădăcini americano-indiene, de la cuvântul indian „okeh“, care înseamnă un răspuns afirmativ la o întrebare.

Explicație sportivă pentru „OK“

O expresie mai veche decât „OK“ este „Knock-out“, folosită în box de arbitri pentru a confirma o victorie prin punerea la pământ a adversarului. Merge vorba printre sportivi că răsucirea expresiei „Knock-out“ ar fi dat naștere expresiei „OK“, devenită uzuală astăzi în rândul mai multor naţionalităţi.

În România, expresia „OK“ este folosită când cineva vrea să-și exprime acordul, entuziasmul, dar și pentru a pune capăt unei conversații sau pentru a deschide alta. Cuvântul „OK“ este, de asemenea, folosit pentru a încuraja sau felicita.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...