Ce înseamnă wild card în tenis. Ce criterii trebuie să îndeplinească jucătorii ca să îl obțină

Stan Filon 24.06.2022, 18:32
Ce înseamnă wild card în tenis. Ce criterii trebuie să îndeplinească jucătorii ca să îl obțină

Foarte mulți fani ai tenisului de câmp au auzit de termenul wild card, însă puțini știu exact ce înseamnă acesta și, mai ales, cum se obține. Ei bine, în tabelul principal al unui turneu se află jucătorii care sunt aici datorită clasamentului lor de moment, în timp ce unii au fost nevoiți să se califice și să-și câștige locul. Mai există și cea de-a treia categorie, a celor care ajung la turneu după ce au beneficiat de un „wild card”. Cine sunt ei? După ce criterii sunt selectați? Și de către cine? Vezi în rândurile de mai jos ce înseamnă wild card în tenis.

Ce înseamnă wild card în tenis

Arhivele turneelor ​​majore dezvăluie faptul că de prin anii 80 a început să apară în tenis termenul de „wild card” sau „card sălbatic”, în traducere liberă. Care a fost scopul? Ei bine, să permită jucătorilor de tenis, în circumstanțe excepționale, să participe la o competiție, deși nu au îndeplinit criteriile comune de selecție. Cu alte cuvinte, clasamentul lor este prea scăzut pentru a pute participa la turneul respectiv, dar totuși au voie să joace datorită unui fel de „autoritate regală”, cea adusă de acest „wild card”.

„Este un comitet format din președintele Federației Naționale, secretarul general, vicepreședintele adjunct și directorul turneului care validează alocarea wild-card-urilor”, spune Christophe Fagniez, director de operațiuni al Openului francez de la Roland Garros.

Ce inseamna wild card in tenis
Ce inseamna wild card in tenis

Care sunt criteriile de atribuire ale unui „wild card”

Este creată o listă cu posibili jucători care pot primi aceste prețioase invitații, ținând cont și de propunerile Delegatului Tehnic. Prin urmare, autoritățile internaționale ale ATP și WTA nu au niciun control asupra alocării acestor wild cards. Pentru un Grand Slam sunt opt ​​invitatii pentru turneul principal masculin, tot atatea pentru doamne, și tot așa pentru tragerea la sorți de calificare.

Dar care sunt criteriile de atribuire? Christophe Fagniez recunoaște că „nu există nicio regulă scrisă în piatră. Totul ține de echilibru, cu un principiu puternic de respectat: wild card-ul ar trebui să revină unui jucător care are șanse să obțină o performanță bună la turneu”.

Contează mult naționalitatea jucătorului și țara unde are loc turneul

Prin urmare, ultimele rezultate pe suprafața de joc a celui în cauză trebuie să fie criteriul numărul unu pentru selecție. Al doilea criteriu ar fi naționalitatea celor care primesc un wild card. Dacă turneul este în Franța, atunci cei mai mulți invitați vor fi din țara respectivă. Sistemul de wild card poate avea marele avantaj de a oferi o șansă celor mai promițători jucători, mai ales dacă ai naționalitatea potrivită.

În ceea ce privește invitațiile rămase, acestea fac obiectul unui parteneriat între federațiile care organizează turneele majore: un american și un australian sunt invitați să participe în fiecare an la Roland Garros, un francez și un american la Australian Open și un francez și un australian la U.S. Open. „Aceasta este o situație de câștig-câștig”, spune Christophe Fagniez.

În 2001, croatul Goran Ivanisevic, de trei ori finalist al turneului de la Wimbledon în trecut și foarte popular pe terenurile de iarbă, a primit un wild card în timp ce era pe locul 125 la nivel mondial. O invitație pe care a transformat-o într-o mare victorie a turneului, o premieră! În 2009, belgianul Kim Clijsters a reușit o performanță similară la U.S. Open. Într-un caz oarecum similar, organizatorii lui Roland Garros l-au invitat pe Gustavo Kuerten la sfârșitul carierei, în 2008, să joace pentru ultima dată turneul celor mai bune succese ale sale din trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe