De partea cui se poziționează China în conflictul Rusia-Ucraina. A spus-o clar

Cătălina Burghelea 21.03.2022, 08:47
De partea cui se poziționează China în conflictul Rusia-Ucraina. A spus-o clar

China a fost întotdeauna o forță care protejează pacea mondială, a subliniat ministrul său de Externe, Wang Yi. Poziția Chinei în problema războiului din Ucraina este corectă și obiectivă, îndeplinește aspirațiile majorității statelor, iar partea chineză a apărat constant pacea mondială, a transmis oficialul.

China și-a prezentat poziția față de războiul din Ucraina

Timpul va spune că poziția Chinei este de partea dreaptă a istoriei, a explicat ministrul Wang Yi, comentând un apel video între liderii chinezi și americani, Xi Jinping și Joe Biden, desfășurat în data de 18 martie, scrie Xinhua.

„…cel mai important aspect este că Republica Chineză a fost întotdeauna o forță care apără pacea mondială…”, a precizat Wang Yi.

Pledează pentru pacea mondială

Potrivit ministrului de Externe, China reprezintă opoziția față de război și pledează pentru pace, aspecte care fac parte dintr-o politică externă consecventă, cu rădăcini în tradițiile istorice și culturale ale statului.

„China va continua să emită judecăți bazate pe fondul problemei într-o manieră obiectivă și echitabilă”, a punctat Wang Yi.

Oficialul a adăugat că partea chineză nu acceptă nicio presiune și constrângere externă și, de asemenea, „se opune oricăror acuzații și suspiciuni nefondate împotriva sa”.

Discuție cheie între Xi Jinping și Joe Biden

Reamimtin faptul că, în urmă cu trei zile (18 martie), a avut loc o discuție între Xi Jinping și Joe Biden. Potrivit presei chineze, președintele Republicii a spus în timpul unei conversații cu omologul său american că ambele țări ar trebui să își asume responsabilitatea pentru pacea mondială. Liderul chinez a subliniat că nimeni nu vrea să vadă un război în Ucraina.

Ulterior, Casa Albă a raportat că președintele american l-a avertizat pe liderul RPC cu privire la consecințele asistenței acordate Rusiei. La începutul lunii martie, presa de peste ocean a scris că Moscova a cerut Chinei ajutor militar în Ucraina.

Un oficial chinez neagă sprijinul militar oferit Rusiei

Ambasadorul chinez în Statele Unite ale Americii, Qin Gang, a negat informațiile despre sprijinul militar oferit Rusiei în războiul cu Ucraina și a numit astfel de informații dezinformate, relatează Ukrinform. Oficialul a dat asigurări că țara sa nu furnizează arme sau muniție niciunei țări implicate în conflict, ci oferă doar hrană, medicamente, saci de dormit și hrană pentru copii.

Discuții de pace și încetarea conflictului

Qin Gang a subliniat că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, trebuie respectate. Iar China cere încetarea imediată a focului și discuții de pace.

Discuția online dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping a durat aproximativ două ore, potrivit Administrației Prezidențiale de la Casa Albă. Una dintre principalele probleme discutate a vizat invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

După conversație, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că oficialii americani se tem în continuare că Rusia ar putea fi ajutată de China la confloictul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...