EXCLUSIV

De la rock la cele sfinte. Ce a ajuns să facă un fost chitarist de la VOLTAJ pentru Catedrala Neamului. Însuşi Preafericitul Daniel l-a rugat EXCLUSIV

Cristian Botez 12.07.2021, 18:17

Cristi Luca are aproape 60 de ani și o carieră de chitarist de peste 40 de ani. A făcut parte din două trupe mari ale rock-ului românesc, Compania de Sunet, înființată de regretatul Vali Sterian, și VOLTAJ. De ceva vreme, artistul lucrează obiecte bisericești, pasiune despre care ne-a povestit, în exclusivitate, pentru impact.ro.

Ce a ajuns să facă un fost chitarist de la VOLTAJ pentru Catedrala Neamului

La sfârșitul anului 1986, Cristi a fost sunat de Vali Sterian, deja mare chitarist la acea vreme, care lansase și făcuse cunoscută pe scenele cluburilor rock din București și din țară, Compania de Sunet: „Am fost oarecum surprins, plăcut, evident, că mă sunase Vali. Desigur, ne știam. Eu mă făcusem deja cunoscut. Aveam vână, se știa că sunt chitarist de forță. M-am dus la ei, iar Vali mi-a dat mână liberă spre rock. El era mai suav, venea din zona folkului”, își amintește Cristi în fața reporterului impact.ro.

Nu a stat mult la trupa lui Sterian, fiind cooptat de VOLTAJ, trupă care avea un stil inspirat de hard rock-ul celor de la AC/DC. De altfel, Cristi a rămas fan pe viață al celebrei trupe australiene, el fiind cunoscut și pentru că deține un Logan galben inscripționat cu numele acestei formații. „Bondarul”, cum îi spune proprietarul! ”El mă duce peste tot, el mă aduce acasă”! La un moment dat, el a intrat în conflict cu alt membru al trupei. ”Eram eu cel mai tânăr, dar aveam personalitate puternică. Eram rău”, și Cristi Luca râde. ”Nu că am vrut să mă impun, dar într-o trupă, când se ciocnesc două pietre tari, ies scântei. Așa s-a întâmplat și cu mine și Gabi Constantin, celălalt chitarist al trupei”. În 1997 a părăsit trupa, moment care a coincis cu schimbarea stilului formației, care a trecut la stilul comercial sub care a evoluat de atunci și până în prezent.

Ce a ajuns sa faca un fost chitarist de la VOLTAJ pentru Catedrala Neamului
Ce a ajuns sa faca un fost chitarist de la VOLTAJ pentru Catedrala Neamului

Este fanul trupei AC/DC

Chitaristul a intuit că nu va putea trăi doar din activitatea de muzician. Pentru că a avut și alte înclinații artistice, Cristi Luca s-a orientat și spre alte zone ale creației. Talentul spre desen, încă din copilărie, i-a deschis încă o perspectivă, care peste ani avea să devină chiar productivă, aducătoare de bani. Astfel, fanul marelui Angus Young, chitaristul solo de la AC/DC, s-a apucat de gravură în aur, argint și alte metale. Cristi Luca ne-a vorbit despre începuturile acestei noi preocupări: ”De mic am avut talent la desen. M-a remarcat chiar profa de desen din general. Nu am urmat cursurile la „Tonitza”. Am terminat Liceul Sanitar. De aici am pornit. Pas cu pas am ajuns să învăț cizelura, un fel de metaloplastie, care implică mai multe faze. Mai întâi desenezi, apoi ciocănești, faci un negativ, apoi întorci tabla, ciocănești pe pozitiv… Ehei, nu e simplu!”.

Gravează în aur

El povestește despre toate acestea, reporterului impact.ro, chiar în atelierul său, situat la parterul clădirii de pe Calea Victoriei, de lângă Poliția Capitalei, acolo unde funcționa, până nu demult, și casa de modă a regretatei Zina Dumitrescu. ”Am avut atelierul”, spune Cristi, ”unul mai mare, tot aici, dar la ultimul etaj. Nu m-am mai înțeles, însă, cu colegul meu și am fost nevoit să mă restrâng”. În anii de când gravează și nu numai, căci această formă de creație implică multiple proceduri, faze și tehnici de lucru, Cristi Luca a făurit minunate obiecte, adevărate opera de artă, în aur, argint, alpaca, bronz, cupru ori ale metale mai puțin nobile.

Obiecte bisericești, icoane, candele, fețe de argint sau alamă pentru racle, pentru uși de camere unde se ține mirul. Toate astfel de minunății, mai mult sau mai puțin strălucitoare, au luat naștere prin priceperea, îndemânarea și talentul artistic ale lui Cristi. În urmă cu vreo doi ani, a realizat pentru Patriarhia Română o candelă de un metru înălțime, comandă venită de la însuși Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „M-am semnat pe această lucrare”, spune Cristi. ”Patriarhului i-a plăcut mult, drept pentru care am primit și o medalie din partea Patriarhiei. Candela a fost pusă deasupra altarului sfânt din Catedrala Neamului”. Recent, această colaborare s-a concretizat, pentru Cristi Luca, într-o inedită angajare la Patriarhia Română. De fapt, la Atelierele Patriarhiei Române. Rockerul a fost angajat cu acte și iată-l pe fost chitarist de la VOLTAJ oficial în slujba celor sfinte. Cu Dumnezeu în inimă, cu sculele împrăștiate pe bancul de lucru și chitara sprijinită de perete, în atelier, Cristi Luca dă viață metalului în mai multe sensuri. La el METALUL e metal rock și metal materie. Aur, argint și bronz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...